Középiskolások Hosszú Hétvégéje: közel 200 erdélyi diák a BBTE-n
Vissza

Középiskolások Hosszú Hétvégéje: közel 200 erdélyi diák a BBTE-n

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Tagozata és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet 2022. szeptember 22. és 24. között tízedik alkalommal szervezett egyetemi nyílt napokat az erdélyi magyar középiskolások részére Középiskolások hosszú hétvégéje a BBTE-n címmel.

A program célja, hogy a középiskolás diákok betekintést nyerhessenek az egyetem kutatói, illetve oktatói munkájába, valamint a kolozsvári diákéletbe. A szervezők ismeretterjesztő előadásokat, illetve közösségápoló, személyiségfejlesztő, interaktív programokat szerveztek a Kolozsvárra látogató diákoknak.

A rendezvényen mintegy 200 középiskolás vett részt Erdély és a Partium 23 középiskolájából, 16 településről: Székelykeresztúrról, Szovátáról, Barótról, Székelyhídról, Tasnádról, Szatmárnémetiből, Zilahról, Aradról, Nagyenyedről, Temesvárról, Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról és Marosvásárhelyről.

A rendezvény mottója: Fedezd fel Kolozsvárt! A térképet mi adjuk hozzá! Ennek jegyében a szervezők olyan jellegzetes helyszíneket, érdekességeket mutattak meg a középiskolásoknak, amelyek által Kolozsvár élete összefonódik az egyetemi élettel, hiszen ezek életük szerves részét fogják képezni egyetemi éveik során.

A rendezvény megnyitóján, pénteken a BBTE rektor-helyettese, Markó Bálint, valamint Vincze Hanna Orsolya, a KMEI elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a diákok Toth Szilárd előadásában ízelítőt kaphattak a 150 éves magyar nyelvű felsőoktatás történetéből, majd pedig Paizs Csaba vezette be őket a zöld vegyipar működésébe. Pénteken és szombaton az érdeklődők három párhuzamos szekcióban hallgathattak tudománynépszerűsítő előadásokat. A BBTE 24 képviselője ismertette velük az egyetemen zajló kutatásokat a témák széles spektrumát érintve: mesterséges intelligenciáról, méhekről, Nemes Nagy Ágnesről, játékelméletről hallhattak, emellett a BBTE oktatói és doktoranduszai zenei menedzsmentről, modern teológiáról, GIF-ekről, sporteseményekről is szót ejtettek, sőt a diákok még egy finn nyelvi gyorstalpalóba is bekapcsolódhattak.

A diákok nem csak a tantermekben ismerkedtek a BBTE-vel és Kolozsvárral. Pénteken ellátogattak az állattani és ásványtani múzeumba, denevéreket figyeltek a Mikó-kertben, illetve karrier tanácsadáson és önismereti workshopon vettek részt a BBTE Karriertanácsadó, Pályaorientációs és Alumni Központja munkatársainak vezetésével. Szombaton pedig még az egyetemi csillagdába is eljutottak.

A szervezők Kolozsvár utcáira is kivitték a diákokat szombaton. A résztvevők kincskereső kalandjáték keretében, csapatokban járták be a várost, és olyan részleteket vettek szemügyre, mint a Fellegvár lépcsőjének tetején álló boltívet díszítő orr vagy Bulcsesd Sára emléktáblája a Rhédey-ház udvarán.

A rendezvény zárásaként Soós Anna ismertette a BBTE szakkínálatát, Kiss Oszkár pedig a Kolozsvári Magyar Diákszövetség tevékenységét.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ