Közénk tartozol! projektet indítottak útjára Kolozsváron
Kulturális „batyu” a szórványmagyar családoknak
Kulturális „batyu” a szórványmagyar családoknak
Vissza

Közénk tartozol! projektet indítottak útjára Kolozsváron

A magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága  – összhangban a kormány nemzetegyesítő törekvéseivel és célkitűzéseivel – 2018 júliusában indította el a Közénk tartozol! elnevezésű kulturális nemzetpolitikai projektet. A program a kisgyermekes külhoni magyar családokat kívánja megszólítani, és arra bátorítani őket, hogy büszkén vállalják nemzeti identitásukat, gyermekeiket a magyar oktatás és kultúra színes és gazdag keretei között neveljék fel, erősítve bennük a nemzeti identitás és összetartozás tudatát. Ehhez feltétlenül szükség van megerősítő, bátorító impulzusokra, gesztusokra, és nem utolsósorban a magyar kultúra értékeinek hozzáférhetővé tételére. Ezért idén mintegy 700-800, szórványmagyar vidéken élő újszülött családjának szeretnék eljuttatni az alapvető magyar kulturális értékeket tartalmazó ajándékcsomagot (könyvek, CD-k, DVD-k), névre szóló köszöntőlevéllel együtt, szimbolikus útravalóul.

 

A következő években – amennyiben az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak majd – a projektet az összes külhoni régióra kiterjesztenék, beleértve a diaszpórát is.
A projekt nyitányaként Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár tegnap húsz családnak ünnepélyes keretek között átadta a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus rendezvénytermében a Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és általa aláírt köszöntőlevelet és a kulturális „batyut”, hogy segítse a magyar kultúrához való közeledést.

Az ő polcán már biztos ott lesz a Pál utcai fiúk  

– Egy gyerek születése csodálatos pillanat egy nemzet életében is. Minden születendő gyerekben ott van az ígéret, ott van a remény, hogy naggyá teszi nemzetét, hogy büszke lesz rá nemcsak gyermeke és minden leszármazottja, hanem egész népe és nemzete is. Akár költő lesz belőle, akár színész, akár tanár vagy informatikus, matematikus, akár kőműves vagy asztalos, kalauz vagy pénztáros, a maga foglalkozása szerint hozzátesz ahhoz, ami mi együtt vagyunk, ami a mi nemzetünk. Bármilyen hivatást és foglalkozást választ magának, bármi is lesz majd belőle, ha megéli, megőrzi majd és tovább adja azokat az értékeket, melyeket ő kapott, akkor már teljesítette feladatát, amit rábízott hazája, népe, nemzete – fogalmazott Fekete Péter. – Ne gondoljunk nagy dolgokra, hiszen sokszor a legkisebbnek látszó tettek a legértékesebbek. Egy esti mese álomba ringató duruzsolása, egy népdal együtt dünnyögése, egy jó pillanatban kézbe adott regény, egy mondóka vagy akár egy pár mondatban összefoglalt élettapasztalat átadása sokkal több lehet, mint amire először gondolunk. Mindannyiunk hozott otthonról meséket, dalokat, mondókákat és gerincességre, tisztességre és hazaszeretetre tanító mondatokat. Ezek továbbadása feladatunk és felelősségünk is. Ha így neveljük most fel gyermekeinket, akkor majdan úgy hajtjuk örök nyugalomra fejünket, hogy belőlük olyan ember lett, akit nem kell félteni, hogy elsüllyed az ismeretlen jövő kiszámíthatatlan hullámai között. Ehhez az örömteli feladathoz egy apró ajándékcsomaggal szeretnénk hozzájárulni – tette hozzá, majd átadta az ajándékcsomagokat a református és katolikus egyház által kiválasztott családoknak.  
Az ajándékcsomag tartalmazza Bartók Béla Képeskönyv gyermekeknek (Bartók Béla híres népdalfeldolgozás gyűjteménye CD melléklettel), Jankovics Marcell Magyar népmesék (DVD, 1. rész – Kacor Király), Szép Ernő Mátyás király tréfái (hangoskönyv), Benedek Elek Világszép Nádszál kisasszony, Petőfi Sándor János Vitéz, Arany János Toldi, Gárdonyi Géza Egri csillagok, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk, Hász Róbert A künde (a honfoglalás korában játszódó, nemzeti mítoszokat feldolgozó nagysikerű modern regény) című kiadványát.  

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ