Közelharc a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér ellenőrzéséért
Az utasok érdekeit sérthetik az egymásnak feszülő érdekcsoportok
Az utasok érdekeit sérthetik az egymásnak feszülő érdekcsoportok
Vissza

Közelharc a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér ellenőrzéséért

Bár korábban több ízben dicsérte David Ciceo, az utóbbi években rendkívül jó eredményeket elért reptéri vezérigazgató teljesítményeit, az utóbbi hetekben Alin Tişe mindent megtett az országos szinten és nemzetközileg is elismert vezető eltávolítására. Tegnap például egyetlen napirendi ponttal hívták össze a Kolozs Megyei Tanács rendkívüli ülését: a nemzetközi repülőtér új igazgatótanácsának összetételét szavazták meg. Tişe azt szeretné, hogy a grémium új vezérigazgatót válasszon meg. Az október 17-én hatályba lépő igazgatótanács a végrehajtási feladatköröket átruházza minden igazgatóra, nem csak a vezérigazgató David Ciceora, ahogyan az eddig volt, utóbbinak pedig nincs helye a vezetőségben. Ezt a tisztséget csakis a törvény által előírt versenyvizsgával lehet majd betölteni. Hasonlóképpen járnak el minden, a megyei önkormányzatnak alárendelt vállalat és intézmény esetében is.

K. O., Ö. I. B.A tanácsülés után Alin Tişe elnök a sajtónak elismételte korábban már elhangzott álláspontját: szerinte a közvélemény megengedhetetlen félretájékoztatás áldozata. Ciceo ugyanis azt állította, hogy az október 17-i határidő után, amikor a régi igazgatótanács megszűnik, a repülőtér hivatalosan működésképtelenné válik, és veszélybe kerül a repülésbiztonság. Az elnök szerint ez a hazugság más bajokkal párosul: a megyei tanácsnak alárendelt intézmények, vállalatok vezetőit annak idején nem a szakmai hozzáértés, hanem a politikai hovatartozás szerint nevezték ki. Közölte, hogy az utóbbi évtizedben a nemzetközi repülőtér 100 millió eurós uniós támogatást kapott, amiből Ciceo csak két terminál és egy kifutópálya beruházását tudja felmutatni. Álláspontja szerint a vezérigazgató úgy viselkedett, mint állam az államban: szinte minden nagy jövedelemmel járó vezető pozícióba a rokonságát helyezte, ő maga 18 ezer lejes fizetésnek és 40 ezer lejnyi juttatásnak örvend a Repülőterek Egyesülete részéről (míg a megyei elöljáró bére 5 ezer lej). Tişe ugyanakkor megkérdőjelezte az utasforgalom idei rekordjának számító 2 milliós teljesítményt is.
A Kolozs Megyei Tanács elnöke szerint komoly összegeknek kelt lába, és sok a manipuláció az egész régió számára nagy fontossággal bíró kolozsvári nemzetközi repülőtéren. Az is illegális, hogy az alárendeltségi viszonyban álló vezetőség pert kezdeményezett felettes szerve, a Kolozs Megyei Tanács ellen, amelynek feladata ellenőrizni a költekezéseket. Tişe szerint az igazgatótanács tagjai elmondták: nem pályáznak a legfőbb igazgatói tisztségre. – Ideiglenesen kinevezhetnek ugyan vezérigazgatót, de a végleges igazgatót versenyvizsga útján választják ki. A pályázatokat nemzetközi zsűri fogja elbírálni, kizárólag a szakértelem alapján – mondta a Kolozs Megyei Tanács elnöke.
A tegnapi rendkívüli ülést távolmaradásával testületileg szabotálta a PSD-frakció.
Arra való hivatkozással, hogy az új vezetőtanács még egyetlen ülést sem tartott, a grémium egyik tagja nem volt hajlandó nyilatkozni a Szabadságnak. – Bár aláírtuk a szerződést, de még hatályba se lépett a mandátumom. Meg kell ismernem a pontos helyzetet, hogy nyilatkozhassak – utasította vissza a véleményezést a vezetőtanács tagja.
Arra lettünk volna kíváncsiak, mi az álláspontja Vákár Istvánnak, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnökének, a politikus viszont nem válaszolt a telefonhívásunkra.
Amint arról lapunk nemrég beszámolt, a Tişe vezette grémium múlt hónap végén határozatot hozott az állami közművek vezetőtanácsának feloszlatásáról. Lévén, hogy az érintett intézmények (például Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér) vezérigazgatóit éppen ezek a testületek nevezik ki/választják meg, a vezetőtanács mandátumának megszűnésével az intézmény vezetőjének feladatköre is lenullázódik. Ezt egy sajtóközleményben Alin Tişe lépésről lépésre elmagyarázta. Azt is hangsúlyozza: az új állami intézményvezetőket nem a Kolozs Megyei Tanács nevezi ki, ebben ugyanis nem illetékes. Megfigyelők szerint az intézkedés egy célt szolgál: Ciceo eltávolítását, aki 1995 óta vezeti a repülőteret. A huszonegy éve tisztségben levő Ciceo kiemelkedő teljesítményt tud felmutatni: 1996-ban a légikikötő csupán évi 60 ezer utast szolgált ki, az infrastrukturális beruházások (új terminálok építése, a kifutópálya meghosszabbítása, a világító és navigációs rendszer korszerűsítése) meghozták a várt hatást, 2016-ban ugyanis már évi 1,9 millió utas fordult meg a légikikötőben. Idén összesen 3 millió utasra számítanak. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megerősítette tisztségében a PSD ...
Bűnvádi eljárás indult a a csendőrség ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ