Közel félezer új fertőzést jelentettek az elmúlt napban
Vissza

Közel félezer új fertőzést jelentettek az elmúlt napban

Csütörtökre ismét nagyon megugrott, azaz 460-ra emelkedett az elmúlt 24 órában diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, tíz újabb, a megbetegedés okozta halálesetet jegyeztek, és 199 pácienst ápoltak intenzív osztályon. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter már a Stratégiai Kommunikációs Csoport naponta megszokott, déli közlését megelőzően nyilatkozott, jelezve, hogy magas a napi esetszám. Mint mondta, egyelőre még nem aggasztó a helyzet, és bízik abban, hogy a következő napokban javulnak az adatok. Mindamellett újra arra intette a lakosságot, tartsák be az óvintézkedéseket, mivel az előírások be nem tartására vonatkozó felbujtás eredményezte a fertőzések számának emelkedését. László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szenátora, egészségügyi szakpolitikusa a Szabadságnak azt mondta: az erdélyi megyékben a járványhelyzet nem aggasztó, a jelek szerint Nagyszebenben és Besztercén alakultak ki gócok.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint a járvány kitörésétől jegyzett esetszám csütörtökre 25 286-ra nőtt. A fertőzöttek közül az eddigiekben 17 906 személyt már gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. A halálos áldozatok száma elérte az 1565-öt, következésképpen az aktív esetek száma az országban 5815.

Az orvos-politikus László Attila lapunknak kiemelte: egyelőre nem kell pánikba esni, az erdélyi megyékben a járványhelyzet elfogadhatónak minősíthető, az újonnan diagnosztizált esetek száma nem nagy. Erdélyben ugyanakkor két járványgóc alakult ki, egyik a besztercei kórház neurológiai részlegén, a másik Nagyszebenben, de egyelőre még nincsenek arról információi, hogy milyen helyszínen.

Az elmúlt napban jegyzett fertőzési esetszám-növekedés főleg Bukarestet és környékét, Ilfov és Argeş megyét, Olténia bizonyos részeit érinti, illetve Jászvásáron egy gyermekeket ellátó intézményben is kialakult egy góc – mondta a az RMDSZ szakpolitikusa. Bizonyos, hogy a megugrott esetszám nagymértékben az emberek fegyelmezetlenségének eredménye – emelte ki László Attila.

Egyelőre, nehéz általános érvényű következtetéseket levonni – tette hozzá a szakpolitikus. Az viszont nem helytálló, hogy többet tesztelnek, ezért nőtt az esetszám, a héten elvégzett tesztek számával nem dől meg az eddigi rekord, azaz a heti 67 ezer vizsgálat, ugyanis az nagyjából 64 ezer körüli lesz – magyarázta László Attila. Tény, hogy az elmúlt hetekhez képest, valamelyes növekedés figyelhető meg, a végzett tesztek 3,3 – 3,4 százaléka bizonyult pozitívnak az eddigiekben mért 2 -2,5 százalékhoz képest – kérdés, hogy milyen irányba alakul a helyzet.

„A jelen körülmények között a legfontosabb az, hogy a kialakult gócokat minél előbb körülzárják, a diagnosztizált fertőzöttekkel kapcsolatban került személyeket azonosítsák, és amennyiben tünetmentesek, otthoni elkülönítésbe helyezzék” – mondta a szenátor.

Kérdésünkre, hogy mi a megfelelő hozzáállás a jelenlegi helyzetben, László Attila kiemelte: az erdélyi embereket elismerés illeti, hogy milyen fegyelemről tettek tanúbizonyságot. Kért ugyanakkor mindenkit, továbbra is tartsák be a közegészségügyi intézkedéseket, nevezetesen: tegyék fel a maszkot, amikor más emberek közelében vannak, kerüljek a tömeget és a tömegközlekedést, ha tehetik, gyakran mossanak kezet.

Nelu Tătaru egészségügyi tárcavezető csütörtökön a Târgu Jiu-i kórházban tett látogatásakor azt nyilatkozta, a fertőzések újabban jelentett száma miatt még nem aggódnak, de elővigyázatosságra intett. „Felszólítom a lakosságot, hogy továbbra is tartsa be a higiénia és a fizikai távolságtartás szabályait” – hangsúlyozta. A lazító intézkedések bevezetése után, az előírások be nem tartása eredményezte a megnövekedett esetszámot – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Megjegyezte továbbá, hogy július elsejére további lazító intézkedéseket készítenek elő, a kormány csütörtökön és pénteken tárgyal a július elsejétől tervezett további lazításokról. Mint mondta, bízik benne, hogy a járványügyi helyzet lehetővé teszi a korlátozások további oldását. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy ha lesznek is újabb megszorítások, azok pontosan meghatározott helyzetekre és helyekre alkalmazzák, a kialakult járványgócoknak megfelelően.

A koronavírus romániai megjelenése óta egyébként csupán három alkalommal – április közepén – volt ennél magasabb az egy nap alatt jegyzett megbetegedések száma. A csütörtökön bejelentett adat több mint kétszerese a napi megbetegedések elmúlt 30 napra számított átlagának.


Jelenleg az országban 5815 aktív fertőzöttet tartanak számon, ami 30 százalékkal több, mint a betegség hullámvölgyében jegyzett június 8-i adat. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma 199-re emelkedett a június 7-én jegyzett 144 eset után. Csütörtökön 10 új halálesetet jelentettek be, de az elmúlt hét nap elhalálozásainak átlaga 15 volt.
 

Az egészségügyi tárca a kórházak túlterhelésétől tartván keddtől módosította a fertőzöttekre vonatkozó előírásokat. Korábban a tünetmentes fertőzötteket is kórházban tartották mindaddig, amíg két egymás utáni tesztjük nem bizonyult negatívnak. A keddtől alkalmazott rendelet szerint a tünetmentes fertőzötteket tíz nap kórházi felügyelet hazaküldik, ha nincsen is még két egymás utáni negatív teszteredményük. Az intézkedés bevezetése óta kórházi ágyak százai szabadultak fel.
 

A koronavírus-járvány április közepi tetőzése után június első hetéig napról napra javultak a mutatók. A hónap első hetétől azonban a napi megbetegedések, a napi elhalálozások, az aktív fertőzöttek, és az intenzív osztályon kezelt betegek száma is növekszik.

A prefektusi hivatal csütörtöki közlése szerint, a kolozsvári kórházakba beutalt 93 aktív fertőzöttből 56 Kolozs megyei illetőségű; az elmúlt 24 órában három új esetet jelentettek. Az egészségügyi miniszter 2020/55-ös rendelete értelmében tíz napos kötelező kórházi beutalás után a tünetmentes páciensek hazaengedhetők, azzal a követelménnyel, hogy a fertőzés diagnosztizálása után számított két hét lejártáig még otthoni elkülönítésben legyenek. Ennek a rendelkezésnek megfelelően, az elmúlt 25 órában 16 beteg távozhatott a kórházakból, közülük 13 Kolozs megyei. A megyében tíz ember van karanténban, 1275 otthoni elszigetelésben.   

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ