Közel félezer programot kínálnak a 13. Kolozsvári Magyar Napok
Vissza

Közel félezer programot kínálnak a 13. Kolozsvári Magyar Napok

Hatvan helyszínen, 450 program zajlik az idei, immár 13. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) részeként, hangzott el a rendezvénysorozattal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókat összegző keddi, kolozsvári sajtótájékoztatón. Az idei KMN-t – tartalmában, méretében, jellegében – már a normalitáshoz való visszatérés tendenciája határozza meg, emelte ki Szabó Lilla programigazgató, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes program elérhető a magyarnapok.ro oldalon. A KMN nyitógálája ugyan augusztus 14-én, vasárnap lesz, de a rendezvények már augusztus 12-én, pénteken délben elkezdődnek: a 24. Szent István-napi Néptánctalálkozón részt vevő együttesek bemutatkoznak a főtéri nemzetközi tánckavalkádon. Pénteken este 19 órakor a Szent Cecília kórus a Szent Mihály plébániatemplomban tartott hangversenyével nyitja meg az augusztus 12–17. között zajló, Magyar Egyházzenei Fórumot, augusztus 13-án pedig, a KMN nyitányaként, megáldják a felújított Szent Mihály-templomot.

A Farkas utca a Kolozsvári Magyar Napok közkedvelt helyszíne, fesztiválutcája. Mivel jelenleg teljes hosszában zajlik a felújítása, elég sok fejtörést okozott a szervezőknek, hogy miként járjanak el, hova költöztessék a vásáros standokat. Végül a felújítási munkálatok kivitelezőjével és az önkormányzattal egyeztetve sikerült alternatív megoldásokat találniuk.

Amint Szabó Lilla programigazgató elmondta, a Farkas utcai kézműves vásár a frissen felújított Gaál Gábor és a Minorita/Hermann Oberth utcákba, és az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarába költözik, a „könyv-utca” a Színház/Emmanuel de Martonne utcában lesz, a turisztikai vásár pedig Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarában nyílik meg. Itt egyébként fröccsterasz is várja majd a turisztikai felhozatal iránt érdeklődőket, hűsölni, felfrissülni. A könyvvásár helyszíne is koktélterasszal egészül ki, itt is meg lehet majd pihenni, söröket, koktélokat fogyasztani a vásári forgatagban. A közkedvelt találkozási pont, a Borutca helyszíne továbbra is a Fogoly utca marad – tette hozzá a programigazgató.

A Főtéren a megszokott módon, esténként két koncertet hallgathatnak majd meg a fesztiválozók. A nagyszínpad rendezvényei kedden rajtolnak, a Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorával, majd este hét és kilenc órától várják a pop-rock koncertekre az érdeklődőket. A KMN utolsó, vasárnapi napját a Budapesti Operettszínház Összetartozunk című előadása koronázza meg; a KMN történetében ez a legnagyobb idelátogató társulat, ugyanis több mint 130-an érkeznek az operettszínháztól, mondta el a programigazgató.

Idén hét helyszínen, több mint harminc koncert zajlik majd a KMN keretében: a Főtéren kilenc, a Bánffy-udvarban 17, ami csaknem kétszerese a tavalyi felhozatalnak, és a korábbiaknál hangsúlyosabb az erdélyi zenekarok jelenléte is. A klasszikus zene is jelentős teret kap az idei magyar napokon – egyrészt, a KMN-el párhuzamosan (augusztus 12–17. között) zajló Magyar Egyházzenei Fórumnak köszönhetően, illetve, a Farkas utcai református templomban, a néprajzi múzeumban/Redutban, a piarista templomban zajló hangversenyek révén, részletezte Szabó Lilla.

Idén összesen hatvan helyszínen 450 programponttal készültek a szervezők –150 partnerszervezettel dolgozik együtt a Kincses Kolozsvár Egyesület, mondta el Szabó Lilla. Ezek közül nagyjából ötven családosoknak és gyermekeknek szánt program. Több mint száz előadás és beszélgetés is zajlik majd az idei KMN bő nyolc napja alatt, illetve harminc kiállítást nyitnak meg, ami kétszerese a tavalyi képzőművészeti felhozatalnak. Szombaton már megnyílik az első kiállítás a Bánffy-palotában, és a Szabók bástyájában is.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház négy előadásos mini évaddal készül; ezek – akárcsak a Puck Bábszínház előadásai – jegykötelesek, a biletmaster.ro oldalon és a színház jegypénztárában válthatnak rá jegyeket, összegezte a programigazgató. Kedden, augusztus 16-án a Székesfehérvári Balett Színház táncművészeinek előadásában a trianoni emlékévre készült, Fantomfájdalom című balettelőadást is meg lehet tekinteni. Ezen az előadáson a helyek az érkezés sorrendjében foglalhatók el. Hasonló az eljárás a vasárnapi, augusztus 14-i nyitógálán is, amelyen a Duna Művészegyüttesnek a Kalotaszegről készült előadását láthatják.

Szabó Lilla felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos programok, – például az állattani múzeumban a tárlatvezetések – előzetes regisztrációhoz kötöttek, ezekről is pontos tájékoztatással szolgál a KMN honlapja. Augusztus 14-e délutánján a történeti múzeumban kivételes produkciót tartanak: az Arcadia vonósnégyes lép fel, egy különleges kastélybelső rekonstrukciójában; erre a rendezvényre szintén jegyet kell váltani, a megadott elérhetőségek valamelyikén. Regisztrációhoz kötött a KMN-Donaton Terepfutóverseny, valamint az örömfőzés is – ezekre az eseményekre augusztus 18-ig, illetve augusztus 12-ig lehet előjegyzést kérni, a donaton.ro oldalon, valamint a gasztro@magyarnapok.ro címen. A Donatonon egyébként három távon, egy, öt, illetve tíz kilométeren indulhatnak az érdeklődők, és tíz különböző korcsoportnak szánják a megmérettetést.

Az újdonságokat összegezve Szabó Lilla kiemelte: idén bővült a „fesztivál a fesztiválban” jellege is a KMN-nek: a Szent István-napi Néptánctalálkozó mellett idén a Magyar Egyházzenei Fórum is a magyar napok ideje alatt zajlik; utóbbinak programja megtalálható a KMN műsorfüzetében, illetve az egyhazzene.magyarnapok.ro oldalon nemcsak az előadásokról, hanem a meghívott kórusokról, zeneművekről, kórusvezetőkről, zeneszerzőkről is informálódni lehet.

Szombaton, augusztus 13-án a kolozsvári közösség a felújított Szent Mihály-plébániatemplom megáldását, oltárának megszentelését ünnepli; ettől a naptól a KMN honlapján megnyíló regisztráció alapján, félóránként 20 fős csoportok látogathatják majd a templom tornyát is. Szabó Lilla kitért továbbá arra, hogy idén a magyar napok alatt a Házsongárd Alapítványnak gyűjtenek adományokat. A közönség karszalag vásárlásával támogathatja Dsida Jenő költő meglehetősen rossz állapotban levő kriptájának a felújítását.

László Eszter, a Hagyományok Háza erdélyi hálózatának irodavezetője a sajtótájékoztatón elmondta: idén első alkalommal szerveznek folkudvart is a Kolozsvári Magyar Napokon, a Református Kollégium udvarára várják a néphagyományok, a népzene és a néptánc kedvelőit. Megjegyezte: a magyarországi táncház idén az 50-ik, a kolozsvári pedig a 45. évfordulóját ünnepli, a folkudvarban szervezett kiállításokkal ezeknek is adóznak. A csütörtökön, augusztus 18-án nyíló, Száz fehér zászló című tárlaton több kárpát-medencei szövő, nemezes művész alkotásai díszelegnek majd. A 45. éves a kolozsvári táncház, és a Bogáncs 37. kiállításokat is meg lehet majd emellett tekinteni, összegezte László Eszter. Esténként 22 órától táncházat tartanak, amelyeken adatközlő – többek között magyarpalatkai, kalotaszegi – zenészek is szolgáltatják majd a talpalávalót.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: a város 600 ezer lejjel támogatta a Kolozsvári Magyar Napok megrendezését, és a szervezési kérdésekben is igyekeztek minden segítséget megadni a Kincses Kolozsvár Egyesületnek. Kiemelte: az önkormányzat továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a rendezvénysorozat, illetve arra törekednek, hogy biztosítsák a KMN ideje alatt zökkenőmentes átjárást a Gaál Gábor utcából a Református Kollégium és a romkert bejáratához. Szükség szerint a Király/I. C. Brăteanu utcát is lezárják, hogy akadálymentesen, gyalogosan is megközelíthessék a résztvevők a Farkas utca rendezvényhelyszínné váló bekötőutcáit.

A főtéri nagyszínpadon többek között olyan fellépők koncerteznek majd, mint a Republic, a Budapest Klezmer Band, a Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János, a Pokolgép és a Bagossy Brothers Company. A rendezvénysorozat teljes programja és a műsorfüzet is elérhető a magyarnapok.ro honlapon.

Borítókép: Rohonyi. D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ