Közel 58 ezer polgár kéri az augusztus 10-i ügy újraindítását
Vissza

Közel 58 ezer polgár kéri az augusztus 10-i ügy újraindítását

Több mint 57 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, hogy indítsa újra a diaszpóra augusztus 10-i tüntetésének lezárt ügyét és állítsa bíróság elé azokat, akik „elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést” - jelentette be ma az internetes platform.
„A Declic képviselői benyújtották a legfőbb ügyésznek a petíciót és felkérték, hogy sürgősen vegye figyelembe több tízezer román állampolgár felszólítását, akik igazságot követelnek a 2018. augusztus 10-i tüntetés több száz áldozatának. Már eltelt 2 év a Victoriei téren történt erőszakos történések óta, de az ügy még mindig a bűnvádi eljárás fázisában van” - írja a Declic hétfői közleményében.

Amennyiben a legfőbb ügyész nem veszi figyelembe a több tízezer román polgár kérését, a Declic Közösség kész az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordulni jogorvoslat végett.

A petíció alapos és részrehajlás nélküli vizsgálatot követel az ügyben.

Gabriela Scutea legfőbb ügyész július 15-én, miután a DIICOT vádemelés nélkül lezárta az augusztus 10-i diaszpóra-tüntetés ügyét, azt nyilatkozta, hogy megérti az emberek felháborodását és az ügyben rendelkezésre álló minden dokumentumot alaposan „mérlegelni” fognak.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában ismét meghaladta az 500-at a ...
Tetemes bírság a Mozi+-nak rossz ...
Forog az Oscar-díjas Deák Kristóf első ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ