Kövesi: nem egy, hanem két ügyben hallgatták ki Pontát
Vissza

Kövesi: nem egy, hanem két ügyben hallgatták ki Pontát

Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze ma az Europa FM adásában azt mondta, Victor Ponta volt miniszterelnököt múlt héten két ügyben is kihallgatták, ezek közül az egyik a Belina-szigettel kapcsolatos, ahogyan azt Ponta maga is elismerte.

„Ponta urat nem egyetlen ügyben hallgatták ki, hanem kettőben” – nyilatkozta Laura Codruța Kövesi. A DNA főügyésze azt is elmondta, a Belina-ügy nem 2014-ben kezdődött, amikor a határozatok megszülettek. „Az ügyet 2017 májusában indították. Több hónap alatt készítettük el az első dokumentumokat, és végeztük el a vizsgálatokat. Nem a kormányhatározatokat figyeljük, nem ülünk ott egész nap, hogy azokat nézzük. Amikor megjelentek az első információk arról, hogy a DNA hatáskörébe tartozó tetteket követtek el, elindítottuk a nyomozást. Ezek csak 2017 májusában jelentek meg.”

Victor Ponta maga is elismerte, hogy kihallgatták a Belina-ügyben, mondván, amikor a DNA ügyirata a képviselőház elé kerül jóváhagyásra, látható lesz benne, hogy sem ő, sem Grindeanu, sem Cazanciuc nem jelentette fel se Dragneát, se mást.

Bűnvádi eljárás indult pénteken Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes ellen, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei hivatali visszaéléssel gyanúsítják a Belina-sziget ügyében, és ebben az ügyben kérik a parlament jóváhagyását Rovana Plumb európai ügyekért felelős miniszter elleni eljárás megkezdéséhez.

A DNA ügyészei a fejlesztési minisztérium és néhány közintézmény, köztük a Teleorman megyei földhivatal több munkatársára is kiterjesztették a bűnvádi eljárást, hivatali visszaélés, illetve abban való bűnrészesség gyanújával.

A korrupcióellenes ügyészek szerint 2013-ban a Duna medrében található Belina-sziget és a Pavel-ág egy részét, 278,78, illetve 45 hektáron illegálisan helyezték át az állam tulajdonából Teleorman megye tulajdonába, illetve a Teleorman Megyei Tanács fennhatósága alá, hogy aztán mindössze néhány nappal később, szintén illegálisan, egy magáncégnek adják bérbe azokat.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tüntetéseket szervez a Magyar Szülők ...
Kormányfőtitkár lett a korrupcióval ...
Kijelölt túraútvonalat adtak át a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ