Kovács Ildikó rendezőre emlékeztek a Puck Bábszínházban
Vissza

Kovács Ildikó rendezőre emlékeztek a Puck Bábszínházban

A Kolozsvári Puck Bábszínház Kovács Ildikó bábrendező 90. születésnapjának évfordulója alkalmából szervezett emlékünnepet december 8-án, pénteken.

Délelőtt koszorút helyeztek el Kovács Ildikó sírján a Házsongárdi temetőben, majd ezt követően a bábszínház székházában a Vitéz László és az elátkozott malom című, Kovács Ildikó által rendezett vendégprodukció volt műsoron, Pályi János előadásában.

Délután 4 órakor kiállításmegnyitóra került sor a bábszínház előcsarnokában, a Kovács Ildikó festményeiből, archív fotókból, és Sipos László grafikáiból valamint festményéből összeállított tárlat továbbra is látogatható a bábszínház székhelyén.

Itt mutatták be a folytatásban azt a Puck Bábszínház által megjelentetett román nyelvű kiadványt is, amely részleteket tartalmaz a 2008-as Kovács Ildikó bábrendező (Koinónia–OSZMI) című kötet anyagaiból. Amint elhangzott, a Nastasă Kovács Annamária fordításában, és Daniela Vartic szerkesztésében napvilágot látott füzet egyelőre csupán egy „könyvelőzetes”, amelyet Kovács Ildikó születésének kilencvenedik évfordulójára adott ki a bábszínház, hogy román nyelven is elérhető legyen a könyv egyelőre részleges tartalma. A teljes kötet – amely 2008-ban Szebeni Zsuzsa színháztörténész, jelenleg a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának igazgatója szerkesztésében jelent meg – román nyelven a közeljövőben látna napvilágot, legalábbis az intézmény szándékai szerint.

Világteremtés a bábszínpadon címmel vetített képes előadás hangzott el Kovács Ildikóról, Fekete Anetta bábtörténész, muzeológus jóvoltából, aki doktori dolgozatának témájául választotta Kovács Ildikó munkásságát, ebből ismerhettünk meg részleteket.

Az emléknap végül a szintén Kovács Ildikó által rendezett Ördögverő jóbarátok című produkciót tekinthették meg az érdeklődők, a Puck Bábszínház előadásában.

Kovács Ildikó 1927-ben született Sepsiszentgyörgyön,  bábrendezései a két háború közötti modern mozgás- és képzőművészeti irányzatokból is ihletődtek. Rendezői és színésznevelői munkával „nagykorúsította” azokat a bábszínházakat, ahol éppen dolgozott. Magával ragadó alkotói személyiségével meghatározta a Kolozsvári Állami Bábszínház (1958 és 1984 között) és később  a Kecskeméti Ciróka Bábszínház (90-es években) arculatát és társulatának fejlődését. Vendégrendezései szinte mindegyik jelentős magyarországi és romániai bábszínház repertoárjában megtalálhatók.

Tudását  alkotótáborokban és képzéseken is átadta, Magyarországon és Romániában számos, mára meghatározó bábos személyiség köszönheti neki ezen a pályán való elindulását és igényes munkájának alapjait.

(Balló Zsuzsa, egykori társulati tag is részt vett a Kovács Ildikó születésnapi évfordulójára szervezett emléknapon. Fotó: Rohonyi D. Iván)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vincze Loránt: Románia kettős mércét ...
Gergely Balázs: legszebb álmainkon is ...
Kovács Arnold: a Szent ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ