Kötelező a maszkviselés zárt helyeken, a kijárási tilalmat a településen belül oldják fel
Vissza

Kötelező a maszkviselés zárt helyeken, a kijárási tilalmat a településen belül oldják fel

Május 15-étől veszélyhelyzetet hirdetett a kormány 30 napra az ország egész területére. A csütörtök késő estébe nyúló kormányülést követően a következő figyelmeztetés hangzott el: még mindig járvány van, most ugyan lazítanak kissé a korábban meghozott korlátozó intézkedéseken, de elővigyázatosnak kell lenni. Tizennégy nap múlva felmérik a helyzetet és eldöntik, hogy folytatják-e a korlátozások feloldását, amennyiben nem nő az új esetek száma. A lazító intézkedésekről szóló rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba, ezek közül a legfontosabbak:

♦ Kötelező lesz a maszk viselése a zárt nyilvános helyeken (üzletekben, közszállítási járműveken,  munkahelyen stb.)

♦ Feloldják a kijárási tilalmat településen belül, de a három személynél (a családtagok kivételével) nagyobb csoportosulás tilos.   

♦ A települést vagy metropolisz övezetet csakis saját felelősségre kiállított dokumentum birtokában lehet elhagyni és indokolt esetben: munkahely; humanitárius tevékenység; segítségre szoruló idősek, gyermekek, családtagok ellátása; mezőgazdasági munka, illetve a mezőgazdasági termékek értékesítése; más településen levő ingatlanok adminisztrálása; hivatalos okmányok beszerzése; haláleset; szabadtéri sporttevékenység, de legtöbb három fős csoportban; családi események, az erre vonatkozó korlátozások tiszteletben tartásával.  (A május 15-től érvényes dokumentum innen tölthető le: https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/05/Declaratie-pe-propria-raspundere-Stare-de-alerta-2.pdf)

Kolozsvár metropolisz övezetéhez Ajton, Apahida, Kisbács, Bonchida, Kolozsborsa,  Magyarkályán, Kajántó, Csürülye, Kolozs, Felek, Szászfenes, Gorbó, Gyalu,  Zsuk, Magyarpeterd, Tordatúr, Tordaszentlászló és Borsaújfalu községek tartoznak

♦ A parkokkal ellentétben a játszóterek használata továbbra is tilos.

♦ Minden külföldről Romániába érkező személynek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia családjával vagy lakótársaival együtt, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik. Ha azonban az illető személy nem akarja családját ennek kitenni, kérheti intézményes karanténban való elhelyezést. Azok, akik nem tartják be az elkülönítésre vonatkozó előírásokat, két hétre hatósági karanténba helyezik, amelynek költségeit meg kell térítenie.

♦  További 14 napig szünetel a légi közlekedés Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Törökország között.

♦ Június 1-jéig szünetel a menetrendszerű és alkalmi nemzetközi közúti személyszállítás is Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Nagy-Britannia, Hollandia, valamint Törökország között. 

♦ Lehet szabadtéri misét és istentiszteletet tartani, 14 nap múlva döntenek arról, hogy a hívek mikor térhetnek vissza a templomba. Esküvők, keresztelők, temetések legtöbb 16 személy jelenlétével, és az erre vonatkozó korlátozások tiszteletben tartásával engedélyezettek.

♦ Továbbra is tilos mindenféle gyülekezés, tüntetés, szabadtéri koncert, továbbá kulturális, tudományos, művészeti, sport vagy egyéb szórakoztató rendezvény zárt terekben, a szerencsejáték, fitness- és wellness-központok is zárva maradnak. Ez a korlátozás nem vonatkozik a múzeumokra, kiállítótermekre és könyvtárakra, ezek ismét fogadhatnak látogatókat, de csakis az erre vonatkozó korlátozások tiszteletben tartásával. A múzeumok megnyitását pedig az egészségügyi és a kulturális miniszter közös rendelete fogja szabályozni.

♦ Kinyitnak a szállodák, amelyeknek azonban be kell tartaniuk az egészségügyi és a gazdasági miniszter közös rendeletét a működésre vonatkozóan. Az éttermek, a szállodák, motelek, panziók éttermei, a kávézók és ezek teraszai azonban továbbra is zárva maradnak.

♦ A magánvállalatoknak és közintézményeknek kötelességük úgy megszervezni a tevékenységet, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozhassanak. Ha a tevékenység jellegéből adódóan erre nincsen mód, gondoskodniuk kell a járványtani szűrés biztosításáról, arról, hogy az alkalmazottak belépéskor fertőtlenítsék a kezüket, tartsák be az irodai munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál és közintézményeknél több időpontot kell megszabni a munkaidő elkezdésére és befejezésére. 

♦ Személyes ügyfélfogadás esetén a cégeknek és intézményeknek úgy kell megszervezniük a tevékenységet, hogy minden ügyfélre legalább 4 négyzetméteres terület jusson, és tudják tartani egymástól a legalább 2 méteres távolságot; nem engedhetik be azokat a személyeket, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot; fertőtleníteniük kell a felületeket, és meg kell előzniük a torlódásokat.

♦ Továbbra is zárva tartanak a 15.000 négyzetméternél nagyobb területű bevásárlóközpontok üzletei, amennyiben nincs utcai bejárata. A korlátozás nem érvényes az élelmiszert, illetve állateledelt forgalmazó boltokra, gyógyszertárakra, optikai szaküzletekre, tisztítókra.  

♦ A szépségszalonok kinyitását a gazdasági és a munkaügyi miniszter közös rendelete fogja szabályozni.

♦ A fogászati rendelők újranyithatnak, működésüket az egészségügyi miniszter rendelete fogja szabályozni. A koronavírus-fertőzött páciensek az erre a célra külön kijelölt kabinetekben részesülhetnek fogászati kezelésben.

♦ Újraindul a járóbeteg-ellátás. A járóbeteg-rendelőintézetek ezután ellátják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, de csak előzetes időpont-egyeztetéssel fogadják a betegeket, és a váróteremben nem tartózkodhatnak páciensek.

♦ A kórházak is fogadhatják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, a látogatási tilalom azonban továbbra is érvényben marad, és az egészségügyi intézményeknek meg kell találniuk a módját, hogy tájékoztassák a hozzátartozókat a beutalt páciens állapotáról. A családorvosi és a szakorvosi távkonzultáció továbbra is alkalmazható, a szolgáltatás ellenértékét egészségügyi kártya nélkül is megtérítik.

♦ Meghosszabbította a kormány június 1-jéig a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak járó állami támogatás folyósítását. Ezek az intézkedések korlátozott ideig lesznek érvényben, és csak néhány olyan területre vonatkoznak, ahol a korlátozásokat fenn kell tartani.

♦ A 12 évesnél kisebb gyerekek szülei a tanév végéig, azaz június 12-éig jogosultak fizetett szabadnapokra, hogy gyerekeiket felügyeljék.

♦ Meghosszabbítja május 31-éig a gyermekgondozási díj folyósítását azon szülők esetében, akiknek ebben az időszakban járna le a gyermeknevelési szabadsága.

♦ Június 2-tól a nyolcadikos, illetve tizenkettedik és tizenharmadik osztályok végzősei részt vehetnek felkészítőkön és az ezt követő vizsgákon szigorú biztonsági intézkedések mellett. A szállítócégeknek biztosítaniuk kell a tanulók térítésmentes szállítását.

♦ A bankok ügyfelei június 15-ig kérvényezhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CityRocks flashmob Kolozsváron
Drámaian csökkent a vendégéjszakák ...
Csomagjaink

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ