Kötelez a történeti anyag, forma és esztétikai látvány
Vissza

Kötelez a történeti anyag, forma és esztétikai látvány

Maksay Ádámot, a felújításon dolgozó tervezőcsapat vezető mérnökét arról kérdeztük, milyen helyreállítási alapelveket követ a restaurálás, melyek lesznek meghatározó lépései. A Makay Dorottya tartószerkezet-tervező mérnök szakvéleményét is tartalmazó összegzésből kétséget kizáróan kiderül, a helyreállítás már nagyon időszerű, hiszen konkrét tartószerkezeti problémákat kell orvosolni, a hatalmas méretű fedélszéket fel kell újítani, a tornyot biztonságossá, látogathatóvá kell tenni. Kétséget kizáróan hatalmas léptékű, nagy szaktudást és felelősséget igénylő munka elé néznek tervezők és kivitelezők, amelynek sikere folytán Kolozsvár egyik legrégibb műemlék épülete megmaradhat a mi időnktől távoli utókor számára is.

A Szent Mihály-plébániatemplomon végzett utolsó általános beavatkozás óta több mint fél évszázad telt el, és a károsodások felgyorsulása szükségessé és egyértelműen indokolttá tette az újabb átfogó helyreállítást. (Nagyobb mérvű beavatkozást a templomon legutóbb az 1956–57-es felújítás alkalmával végeztek, amikor Bágyuj Lajos építőmester bukaresti helyreállítási tervek alapján elbontatta a szentély barokk boltozatát, és vasbeton gerendaszerkezethez kapcsolta az újjáépített keresztboltozat bordáit – szerk. megj.). A felújítás koncepciója a történeti anyag és forma megőrzésének kötelezettségére és az örökölt esztétikai látvány megőrzésére alapoz – emelte ki kérdésünkre válaszolva Maksay Ádám.

A konkrét tervezést a templom digitális felmérése, a szaktanulmányok készítése, a műszaki állapotfelmérés és diagnosztikai vizsgálatok sora (statikai-, építészeti-, faanyag-állapotfelmérés, a falképeket és díszítőfestést szondázó kutatások, a mikroklíma vizsgálata, régészeti feltárás) előzte meg. A tervezés kitér a templom teljes külső és belső felújítására. A tartószerkezeti megerősítéseken és fizikai felújításon túl alapvető célként határoztuk meg a templom és a hozzá kapcsolódó torony tereinek korszerűsítését, az épületgépészeti és komfortigények kielégítését – összegezte a vezető mérnök.

3D-s felmérés: süllyedt a hajófal

Elmondta, az építészeti felmérést ki kellett egészíteniük egy 3D-s, lézerscanneres adatrögzítéssel, ami nagyon hasznos információkat adott a tartószerkezeti szakvélemény kidolgozásához. 

{Tovább olvasható még 431 szó.}
Lehetővé tette az épület külső és belső modelljének létrehozását egyetlen közös térben körüljárható modellben, pontfelhőben. Ez a modell ugyanis fotorealisztikus környezetben jeleníti meg a valóság virtuális képét, elősegítve a megfelelő döntések meghozatalát. Ennek a dokumentálásnak köszönhetően jöttek rá arra, hogy az utólagosan
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter, ...
Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve ...
Mátyás, Széchenyi, Emese és Imre a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ