Körvonalazódik az Anonimul filmfesztivál programja
Radu Jude legújabb filmjét is vetítik a Duna-deltában
Radu Jude legújabb filmjét is vetítik a Duna-deltában
Vissza

Körvonalazódik az Anonimul filmfesztivál programja

A Duna-deltában szervezett Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon mutatják be Radu Jude legújabb nagyjátékfilmjét Romániában, az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című alkotás elnyerte az idei Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. A fesztivál három versenyprogramjába – nemzetközi nagyjátékfilmes, nemzetközi és hazai rövidfilmes szekciók – beválogatott alkotások mellett a legújabb romániai filmeket is láthatják az érdeklődők.

A Duna és a Fekete-tenger találkozási pontjánál található kis faluban, Szentgyörgyön 15. alkalommal szerveznek független filmfesztivált, az augusztus 6. és 12. között zajló rendezvényen mutatják be a Radu Jude által írt és rendezett „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmet, amely az első Krisztályglóbuszt nyert romániai produkció. Radu Jude filmje ugyanakkor az európai művészmozik hálózatának zsűrije által kiosztott Label Europa Cinemas díjat is megkapta a cseh filmfesztiválon.

Jelenet Radu Jude filmjéből

– A cím egy idézet, ezért kell idézőjelbe tenni. A mondatot Mihai Antonescu jelentette ki 1941 nyarán a Minisztertanácsban. Habár ez nem egy párbeszédre való meghívás, a mondat kifejezetten a jövőre vonatkozik, így eldöntöttük, hogy felajánlunk egy választ Antonescu úrnak, egy filmművészeti választ – mondta el Radu Jude.

Az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című film Radu Jude hatodik nagyjátékfilmje, romániai moziforgalmazásba szeptember 28-án kerül. A szereposztásban ott található Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ neve is.

A filmes seregszemle három versenyszekciót hirdetett, mind nemzetközi, mind hazai filmesek jelentkezését várták.

A rendezvény nagyjátékfilmes versenyszekciójába, Ludmila Cvikova filmkurátor javaslatára, hat alkotástkerült be: Ali Asgari rendező, koprodukcióban (Irán–Katar) készült Disappearance című filmje; a német–bolgár koprodukciós 3/ 4 (Three Quarters) című, Ilian Metev rendezés; Filipa Reis és João Miller Guerra Djon Africa című portugáliai filmje; a fülöp-szigeteki Nervous Translation című Shireen Seno rendezés; az izland-dán-lengyel-német koprodukcióban készült Under the Tree című Hafsteinn Gunnar Sigurðsson-film; és Vlad Zamfirescu rendező Secretul fericirii című alkotása. A hat produkció az Anonimul Trófeáért versenyez, a díjat a közönség szavazatai alapján ítélik oda.

A filmfesztivál két rövidfilmes versenyszekciójába – romániai és nemzetközi kategóriák – 46 ország 400 alkotását nevezték, a válogatást Ionuț Mareș filmkritukus végezte.

– A sokszínűség, ide értve a földrajzi és kulturális sokszínűséget, nagyon fontos volt, márcsak azért is, mert a mozi egyfajta nyitás olyan más világok felé, amelyekhez mi nem vagyunk hozzászokva. Ám ez nem jelenti azt, hogy a válogas során engedményeket tettem a sokszínűség javára – nyilatkozta a filmkritikus.

A nemzeközi szekcióba 14, míg a romániai válogatásba 12 rövidfilm került, köztük Kerek Péter Első rugás című produkciója. A romániai alkotások mellett a Duna-deltába látogató közönség láthat ausztrál, olasz, francia, finn, amerikai, iráni, de akár Fülöp-szigetek–Szingapúr koprodukcióban készült filmeket is. A két versenykategória díjait, a legjobb külföldi-  és a legjobb hazai rövidfilmnek járó elismeréseket szintén a közönség szavazatai alapján ítélik oda.

Legújabb román filmek és alkotóik a fesztiválon

A legújabb romániai alkotásokat is láthatják a fesztiválra látogatók. Vetítik a rendezvényen Paul Negoescu rendező jelenlétében, a Povestea unui pierde-vară című filmet; a Szarajevói filmfesztiválon a legjobb rendezői és legjobb férfi főszereplő díját elnyerő Meda, avagy a dolgok nem annyira fényes oldala című produkciót, Emanuel Pârvu rendező, Miruna Berescu producer, Dan Chișu koproducer, Șerban Pavlu színész, a film főszereplője és Silviu Stavilă operatőr jelenlétében. Ugyanakkor látható Andrei Gorgan és Monica Lazurean-Gorgan rendezőpáros Dacii liberi című alkotása, a vetítésen részt vesz Monica Lazurean-Gorgan, és a Karácsonyi ajándék című rövidfilm, amelyet Bogdan Mureșanu rendező jelenlétében vetítenek. Dan Chișu is részt vesz a fesztiválon, a Jandarmul című legújabb alkotásából mutat be egy részletet.

Ugyanakkor bekerült a filmfesztivál programjába Daniel Sandu Un pas în urma serafimilor, Constantin Popescu Pororoca, Ivana Mladenovic Katonák. Egy Ferentari történet című filmje is.

A filmfesztiválról további információ a www.festival-anonimul.ro weboldalon található.

(Borítókép forrása: Facebook/Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztivál) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus – Kolozs megye még ...
Az élsportolók is megkaphatják a ...
Egyre több tanügyis adatná be a vakcinát

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ