Kóruskoncert a kodályi elvek és az advent jegyében
Vissza

Kóruskoncert a kodályi elvek és az advent jegyében

„Ahogy Kodály mondta: legyen a zene mindenkié! Karácsonyváró kórushangversenyünk célja is ennek az állításnak a bebizonyítása” – idézte a XX. századi magyar zeneszerzőt és zenepedagógust Tóth-Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) elnöke a már hagyományszámba menő iskolai karácsonyváró koncert előtt.

Köszöntőjében Kémenes Lóránt római katolikus főesperes kifejtette: életünkből hiányzik a várakozás, amivel képesek vagyunk befogadni Jézus Krisztust. Az éneklés, mint isteni adomány azonban képessé tesz minket az együttes Jézus-várásra. A Báthory-líceum dísztermében megrendezett karáncsonyváró koncerten hét magyar iskolai kórust hallgathattunk meg. Hagyományszerűen a házigazda iskola, a Báthory-líceum 0-IV. osztályának kisdiákjai léptek először a színpadra. Hangszeren közreműködött Albert-Ferenczi Dorka, Mihály Emma, Imre Kincső és Marcu Nicole (gitár), Mihály Dorottya és Imre Nikolett (fuvola). A kórust Márton Szabolcs karnagy vezette.

Először lépett fel a Dalosszövetség karácsonyváró koncertjén a Monostor negyedi O. Goga Általános Iskola V-VIII. osztályainak kórusa Kocsis Imola zenetanár vezetésével. Furulyán közreműködött Ábrahám Dóra, Bozsoki Edina, Lucaciu Ella, Lucaciu Sara és Székely Kinga. A Szabó-Kostyák Júlia zenetanár által vezett, a Talentum Református Iskola 0-V. osztályos gyermekeiből álló kórus az idén is részt vett a hangversenyen. A következő fellépő kórust, a Báthory-líceum V-VI. osztályos gyerekeinek kórusát szintén Kocsis Imola vezényelte. Közreműködött Jakab-Gyík Dorottya (zongora), Imre Nikolett és Mihály Dorottya (fuvola), Bartha Márk (gitár). A János Zsigmond Unitárius Kollégium V-VIII. osztályosainak Péterffy Gyula kórusát Fodor Ilka Borbála vezényelte, zongorán kísért Kolcsár Péter zongoraművész. Az Apáczai-líceum VIII-XII. osztályos diákjainak vegyeskarát Szabadi Ildikó vezényelte. Utolsóként szintén a házigazda iskola, a Báthory-líceum vegyeskara lépett fel Potyó István karnagy irányítása alatt.  Elhangzottak népdalfeldolgozások, vallásos karácsonyi énekek, az egyetemes és a magyar zeneszerzők kórusművei.

Mind a hét kórus bebizonyította: felkészültek a karácsonyváró koncertre. A kórusok rangsorolása felesleges, hiszen teljesen másak az elvárások és a lehetőségek az elemisták, a középiskolások és a líceumi tanulók kórusai esetében. Másképp énekel egy olyan kórus, amelyik már több fellépést tudhat maga mögött ugyanazzal a karnaggyal, és másként az, ahol csak most ismerkednek a tagok a karéneklés titkaival. Mindenki eleget tett a tiszta intonáció követelményének és a zenei dinamikai jelzéseket is pontosan betartották. Illesse ezért dicséret a gyermekeket és felkészítő tanáraikat is. Olyan körülmények között, hogy a romániai közoktatásban a zeneoktatás a kórustevékenység Hamupipőke-szerepet tölt be, elmondhatjuk: a gyermekek és a szaktanárok odaadó munkája és tehetsége szép koncertet eredményezett.

– Hálás vagyok  a Báthory-líceum vezetőségének, amely évekkel ezelőtt befogadta, és azóta is minden évben helyt ad a dalosszövetség karácsonyváró iskolai koncertjének. Mi azóta is hűek maradtunk hozzájuk, habár a fellépők létszámát tekintve elmondhatom, hogy  „kinőttük” a dísztermet. Kolozsváron egyre több az ünnepi rendezvény, ezért is örülök, ha minél több iskolai kórus lép fel a dalosszövetség koncertjén – nyilatkozta a koncert után Tóth-Guttman Emese. A hangversenylátogató tízparancsolatát azonban idén is hiába olvasták fel, mert a közönség jó része sajnos nem volt hajlandó megszívlelni azt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden a nagyvilágból
Online filmvetítés Törőcsik Mari ...
Szabadnap az oltásra jelentkezőknek?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ