Korunk kulcs Deréky Pál avantgárdkutatónak
Vissza

Korunk kulcs Deréky Pál avantgárdkutatónak

Deréky Pál irodalomtörténész, avantgárdkutató hétfőn átvette a Korunk kulcsa elismerést Kolozsváron. Laudációjában Balázs Imre József így szólt: „Fejtő Ferenc, Poszler György, András Sándor, Pomogáts Béla, Egyed Péter, Markó Béla társaságában olyan irodalmárok között emlegethetjük ezután, akiket összekapcsol a szellemi nyitottság és kíváncsiság.”

„A budapesti születésű Deréky Pál 1964-ben, tizenöt éves korában vándorolt ki családjával Ausztriába – miután az ötvenes évek Magyarországán felhalmozódó családi tapasztalatai arról szóltak, hogy milyen „osztályidegenként”, periférián élni a létező szocializmusban. 1980-ban doktorált Bécsben, ezt követően 2013-ig volt a Bécsi Egyetem meghatározó oktatója.” – derül ki a laudációból.

– Az avantgárdkutató Deréky Pál volt az, akinek a munkáival közel húsz évvel ezelőtt számomra meghatározó módon találkoztam – hangzott Balázs Imre József méltató szövege. – Ha belegondolunk, hogy a magyar avantgárd maga is emigrációban volt évekig, évtizedekig, és ilyen helyzetben alkotott csúcsteljesítményeket, szinte szükségszerűnek tekinthetjük, hogy a szakmai feldolgozás legfontosabb mérföldkövei is egy Bécsben dolgozó irodalomtörténészhez kötődnek. Végképp megkerülhetetlenné akkor vált Deréky Pál magyar avantgárddal kapcsolatos munkássága, amikor 1996-ban német-magyar kétnyelvű kiadásban, majd 1998-ban magyarul megjelent a magyar avantgárd mindmáig legteljesebb és legátfogóbb forrásgyűjteménye: A magyar avantgárd irodalom olvasókönyve. Ezt a kiadványt követően kezdődhetett el igazán annak a történetnek a kibontása, amelyik a magyar avantgárdot már nem egyetlen szereplős, Kassákon keresztül megragadható történetként, hanem egy sokszínű, változatos villódzásként láttatja. Mire azonban ez a sokszereplős arcképcsarnok és az ezzel kapcsolatos kutatási irányok kezdtek letisztulni, Deréky Pál már máshol járt kutatóként: a hatvanas-hetvenes évek neoavantgárdjával kapcsolatban kezdett hasonlóan úttörő vizsgálódásba. Ennek eredményeiből már nem született önálló kötet, de többszerzős, munkatársakkal és tanítványokkal együtt írt kötetekben meggyőzően körvonalazódott, ami a magyar irodalomtörténetírás e másik fehér foltjára beírható. A döntő lökést és első összegzést ehhez a kutatási irányhoz a 2004-es, Müllner Andrással közösen összeállított Né/ma? című tanulmánykötet jelenti – mondta Balázs Imre József, méltatva ugyanakkor a díjazott nyitottságát, segítőkészségét, gyakorlatiasságát, „amellyel sokan találkozhattunk azok közül, akik szakmai vagy egyéb ügyekben Kolozsvárról és máshonnan hozzá fordulhattunk az elmúlt időszakban”.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ