Korszerűen tervezett szálloda a belváros régi udvari fundusain
Alakuló kolozsvári városkép: újszerűség a történetiség rovására?
Alakuló kolozsvári városkép: újszerűség a történetiség rovására?
Vissza

Korszerűen tervezett szálloda a belváros régi udvari fundusain

Négycsillagos szállodát építenek rövidesen a történelmi belvárosban, a Jókai (Napoca) és a Vár (Fortăreţei) utca által határolt telkeken. A műemlékvédelmi jóváhagyást megkapták, a kolozsvári tanács is elfogadta a városrendezési részlettervet. A tervezett befektetéssel nem szegnek meg szabályokat, és az elképzelt épületegyüttes nem vét az építészeti jó ízlés ellen sem, válaszolta érdeklődésünkre a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság főtanácsosa, Virgil Pop. Megtudtuk, a Jókai utca 15. és 17. szám alatti házastelkek kelet felé nyúló, hátsó részeire, illetve a Vár utca 4. szám alatti lakóház telkére terjed ki az építkezés. Guttmann Szabolcs műépítész szerint ugyanakkor a történelmi belvárosban történő építkezéseket nem árt némi fenntartással kezelni: feltehetőleg jól mutat majd a nyugat-európai rendszerű épületegyüttes, de kérdés az, hogy ha a példa ragadóssá válik, mi marad majd a történeti belváros utcáinak hangulatából.

A Vár/Fortăreţei és a Búza (I. M. Klein) utcákra nyíló homlokzatokkal tervezték a négycsillagos szállodát, amelynek építését lehetővé tevő városfejlesztési részlettervet kedden fogadta el a kolozsvári tanács. Virgil Pop, a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság főtanácsosa lapunknak elmondta, a befektető körülbelül egy évvel ezelőtt kérte a műemlékvédelmi igazgatóság jóváhagyását, a terveket rendben levőnek találták, és az elképzelt épületegyüttes nem vét az építészeti jó ízlés szabályai ellen sem.

 

{Tovább olvasható még 463 szó.}
A tanács által megszavazott határozattervezet a Jókai (Napoca) utca 17. és a Vár utca 4. szám alatti telkeket jelöli meg, az építkezés viszont a parcelláknak a belső részén történik majd, a Jókai utcára néző, 17. szám alatti házat a terv nem érinti, nem bontják le – magyarázta Virgil Pop. Az építtető, Mircea Schmidt, közismert nevén Mircea Buteanu,
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ