Korszerűen tervezett szálloda a belváros régi udvari fundusain
Alakuló kolozsvári városkép: újszerűség a történetiség rovására?
Alakuló kolozsvári városkép: újszerűség a történetiség rovására?
Vissza

Korszerűen tervezett szálloda a belváros régi udvari fundusain

Négycsillagos szállodát építenek rövidesen a történelmi belvárosban, a Jókai (Napoca) és a Vár (Fortăreţei) utca által határolt telkeken. A műemlékvédelmi jóváhagyást megkapták, a kolozsvári tanács is elfogadta a városrendezési részlettervet. A tervezett befektetéssel nem szegnek meg szabályokat, és az elképzelt épületegyüttes nem vét az építészeti jó ízlés ellen sem, válaszolta érdeklődésünkre a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság főtanácsosa, Virgil Pop. Megtudtuk, a Jókai utca 15. és 17. szám alatti házastelkek kelet felé nyúló, hátsó részeire, illetve a Vár utca 4. szám alatti lakóház telkére terjed ki az építkezés. Guttmann Szabolcs műépítész szerint ugyanakkor a történelmi belvárosban történő építkezéseket nem árt némi fenntartással kezelni: feltehetőleg jól mutat majd a nyugat-európai rendszerű épületegyüttes, de kérdés az, hogy ha a példa ragadóssá válik, mi marad majd a történeti belváros utcáinak hangulatából.

A Vár/Fortăreţei és a Búza (I. M. Klein) utcákra nyíló homlokzatokkal tervezték a négycsillagos szállodát, amelynek építését lehetővé tevő városfejlesztési részlettervet kedden fogadta el a kolozsvári tanács. Virgil Pop, a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság főtanácsosa lapunknak elmondta, a befektető körülbelül egy évvel ezelőtt kérte a műemlékvédelmi igazgatóság jóváhagyását, a terveket rendben levőnek találták, és az elképzelt épületegyüttes nem vét az építészeti jó ízlés szabályai ellen sem.

 

{Tovább olvasható még 463 szó.}
A tanács által megszavazott határozattervezet a Jókai (Napoca) utca 17. és a Vár utca 4. szám alatti telkeket jelöli meg, az építkezés viszont a parcelláknak a belső részén történik majd, a Jókai utcára néző, 17. szám alatti házat a terv nem érinti, nem bontják le – magyarázta Virgil Pop. Az építtető, Mircea Schmidt, közismert nevén Mircea Buteanu,
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elődöntős Simona Halep Cincinnatiban
Számítógépes támadások pénzintézetek ...
Pennsylvaniában háromszáz katolikus pap ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hol vagytok, ti híres kolozsvári nők?
  • Örüljünk és ügyeljünk
  • Csád, ahol a szinte semmit is ...
  • Boldog kutyák ünnepe a magyarfenesi ...
  • Lelkecskék