Korszerű áramátalakító állomást avattak Aranyosgyéresen
Vissza

Korszerű áramátalakító állomást avattak Aranyosgyéresen

A Translectrica Országos Villamosenergia-szállító Vállalat közel tízmillió eurós befektetés eredményeképpen tegnap felavatta áramátalakító állomását a Kolozs megyei Aranyosgyéresen. A vállalat képviselői szerint az állomás munkálatai 2014-ben kezdődtek, és az évek során teljes felújítást eszközöltek, korszerűre cseréltek minden elsődleges és másodlagos berendezést.

„A saját költségvetésből finanszírozott 42 millió lejes beruházás során felújították a felszereléseket, a vezérlő- és adatgyűjtő rendszert, az országos és területi ügyfélszolgálat távvezérlését, és beszereltek egy autotrasnszformátort és egy második áramátalakítót is.

Corina Popescu a Transelectrica vezérrigazgatója szerint az aranyosgyéresi állomás nagyteljesítményű tranzit csomópont Kolozs, Fehér és Maros megye között, ezért fontos szerepe van Észak-Erdély energiaellátásában. – Az állomás felújításával biztosítottak a nemzetközi standardok szerinti feltételek, és ésszerű szinten tarthatják a karbantartási költségeket a berendezések lecserélésével. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az áramtermelés a déli országrészre összpontosul, miközben a fogyasztás ugyanakkora a déli és az északi országrészben egyaránt. Emiatt a Transelectrica prioritásai közé tartozik a 400 Kv-s gyűrű lezárása, ami szükséges az országos villamosenergia hálózat üzembiztonságához, és a villanyáram-szállítási veszteségeket minimalizálásához – fogalmazott Popescu. Hozzátette: a Transelectrica a következő két évben 1,4 milliárd lejt fektet áramátalakító állomásainak felújításába.  

Az aranyosgyéresi állomás tegnapi átadásán részt vett többek között Petre Iulian Nicolescu gazdasági államtitkár, Aurel Cherecheş Kolozs megye prefektusa és Dorin Lojigan aranyosgyéresi polgármester. A kisvárosi 110/20 kV-os áramátalakítót 1954-ben helyezték működésbe a helyi vezeték ipari kombinát, Aranyosgyéres és Torda ellátására. A 220 kV-os állomás pedig 1978-tól működik, és fontos szerepe van Kolozs, Fehér és Maros megye térségeinek összekapcsolásában. Így mára igencsak időszerűvé vált a korszerűsítése. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak ...
Bolognai professzor, felvidéki ...
Alkotmánysértő volt Teodor Meleşcanu ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • Diákok, figyelem! Változnak az ingyenes ...
  • VIDEÓ - #WEREMEMBER – Fotókkal a ...
  • Trianon – Apponyi száz éve ...