Koronavírus – meghaladtuk a napi 6500 új esetet
Vissza

Koronavírus – meghaladtuk a napi 6500 új esetet

6546 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában a legutóbbi tájékoztatás óta 36 335 teszt feldolgozása nyomán – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A legutóbbi jelentés óta 103 vírusfertőzött halt meg (64 férfi és 39 nő), ezzel 6867-ra emelkedik az áldozatok száma. Jelenleg 11 236 személyt kezelnek kórházban, közülük 917 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. Kolozs megyében a járvány kezdete óta 9005 fertőzést regisztráltak, 385-öt az elmúlt 24 óra alatt, a fertőzöttségi arány 4,3 ezrelék, az intenzív osztályon 43 személyt kezelnek. László Attila RMDSZ-es szenátor lapunknak elmondta: Kolozs megyében a nagy esetszám annak tulajdonítható, hogy itt sokkal több tesztet végeznek. A Kolozs megyei pozitív tesztek aránya az országos átlag alatt van – hangsúlyozta.

A járvány eleje óta összesen 235 586 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést Romániában, és 167 897 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

László Attila szerint a fertőzöttek száma sokkal – akár 9-szer, 10-szer - nagyobb, mint amennyit a napról napra magasabb értékek mutatnak, hiszen nem mindenkinél jelentkeznek a betegség tünetei, csak az antitest-vizsgálatból lehet tudni, hogy átesett a betegségen. Ha tehát többet tesztelnénk, több fertőzést mutathatnánk ki, mondta. Sajnos azonban a tesztelési kapacitás még mindig elég alacsony, emiatt nem lehet alapos epidemiológiai ankétokat végezni, vagyis felkutatni és tesztelni mindazokat, akik érintkeztek a fertőzöttel. Ha a tesztelés szélesebb körben történne, jobban be lehetne határolni, izolálni a fertőzési gócokat, nem kéne nagyobb térségeket lezárni.

– Azokban a közösségekben, ahol nagyszámú fertőzéseket regisztrálnak, a szabályok szigorú betartásával sikeresen fel lehet számolni a gócot. Így történt Mákóban is, értesüléseim szerint Tordaszentlászlón sem nőtt a fertőzöttek száma, reméljük, Széken is hamarosan csökkenni fog – magyarázta.  

– Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a megye néhány településén bevezetett karantént ne pánikhelyzetként, az itt élőket megbélyegezve kezeljük! Országszerte nő a megbetegedések száma, de ha egy települése le van zárva, nem azt jelenti, hogy mindenki fertőzött. Épp ellenkezőleg! Pont azért van a karantén, hogy az a pár eset, amely miatt meghaladtuk a kritikus szintet, ne terjessze tovább a fertőzést sem a helyi közösségben, sem a megye többi részén. Mind Tordaszentlászlón, mind Széken csökken az új esetek száma, a fertőzöttségi arány tehát folyamatosan csökken, amióta a karantént bevezették. Azért jó ez, mert így 14 nap elteltevel feloldhatják karantén, természetesen, amennyiben továbbra is mindannyian betartják a szabályokat. Arra kérem a székieket, a szentlászlóiakat és mindenkit, aki hasonló helyzetbe kerül, hogy a közösségünk érdekében tartsák be a szabályokat és várják ki a karntén végét! Csak így tudjuk legyőzni a járványt! – fogalmazott.  

A szenátus egészségügyi bizottságának elnöki tisztségét is betöltő László Attila elmondta: ebben a pillanatban a multiplikációs arány Romániában 1,16, vagyis 100 ember további 116-ot fertőz meg. Némi reményre adhat viszont okot , hogy az elmúlt napokban a növekedési arány 16 százalék volt, nem úgy, mint az elmúlt hetekben, amikor 45 százalékos ugrást is mértek – tette hozzá.

Kolozs megyével kapcsolatban elmondta: bár a híradások magas napi értékekről szólnak, ez csalóka, hiszen a megyében sokkal több tesztet végeznek, mint máshol. Megyénkben a pozitív tesztek aránya az országos átlag alatt van, tájékoztatott László Attila.

Az uniós tagállamoknak egységes feltételeket és eszközöket kell megszabniuk a koronavírustesztek kölcsönös elismerésére – jelentette ki csütörtök este Klaus Iohannis az Európai Tanács tagjainak videokonferenciája kapcsán adott nyilatkozatában. Mint mondta, az európai országok nagy része a koronavírus-járvány második hullámával küzd, mindenütt szinte naponta megdőlnek a negatív rekordok. A világjárvány elleni küzdelemben kollektív erőfeszítésekre van szükség, s csak szolidaritással lehet túljutni e nehéz megpróbáltatáson – hangsúlyozta. Hozzátette: fel kell gyorsítani a tagállamok közötti információcserét, fokozott együttműködésre és sürgős intézkedésekre van szükség.

  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: nem szándékozunk lezárni az ...
Elhunyt az argentinok legendája, Diego ...
Bukaresti kórház folyosóján kezelt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...