Koronavírus – Kolozsváron 19,96 ezrelék a fertőzöttségi arány
Vissza

Koronavírus – Kolozsváron 19,96 ezrelék a fertőzöttségi arány

Ezen a héten a Covid-fertőzések száma elérheti a 25-28 ezret naponta – nyilatkozta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter vasárnap. Úgy vélekedett, hogy a napi esetszámok február 10-15-én érik el a maximumot. A vírus reprodukciós rátája ugyanakkor 1,25-re csökkent a január első hetében mért 1,87-ről. Egy fertőzött ember tehát átlagban 1,25 embert fertőz meg, amiből arra lehet következtetni, hogy jövő héten az új fertőzések száma elérheti a 25-28 ezret - mondta a miniszter.

Pénteki sajtóértekezletén a miniszter még úgy nyilatkozott: a legborúlátóbb előrejelzések szerint február elején akár 70 ezernél is többen fertőződhetnek meg naponta.

Az országban már szombaton átlépte a kétmilliót szombaton a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, az áldozatoké pedig a 60 ezret közelíti. A hivatalos statisztikában csaknem 30 ezer olyan esetet jegyeztek fel, amikor újra elkapták a fertőzést olyanok, akik több mint fél éve gyógyultak ki az előző fertőzésből. A koronavírus megjelenése óta eltelt csaknem két évben a lakosság legalább tíz százaléka esett át a fertőzésen. A beazonosított fertőzöttek csaknem 3 százaléka meghalt.

Szombaton 19 371 új fertőzést diagnosztizáltak. Ez több mint 85 százalékkal haladta meg az utolsó két hét átlagát, ami azt jelzi, hogy az ötödik hullám távol áll még a tetőzéstől, a járványgörbe továbbra is meredeken emelkedik. A szombati jelentésben 44 haláleset szerepel, ez 25 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot. Vasárnap 14.088 új megbetegedést és 22 halálesetet, hétfőn pedig 12 082 új esetet és 41 haláleset regisztráltak.

Egyelőre jóval kevesebb a súlyos megbetegedés, mint a korábbi járványhullámokban: most negyedannyi beteg szorul kórházi kezelésre, mint az őszi, negyedik hullám tetőzésekor. A  kórházakban egy hét alatt több mint 60 százalékkal nőtt a koronavírusos betegek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal.

Hétfői jelentések szerint Kolozsváron 19,96 ezrelék a fertőzöttségi arány, ennél is magasabb Désen (22,65). A megyében 15,12 ezrelék a fertőzöttségi arány.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ