Koronavírus - Kiugróan magas esetszám Kolozs megyében
Ingyen tesztelés egyes háziorvosoknál
Ingyen tesztelés egyes háziorvosoknál
Vissza

Koronavírus - Kiugróan magas esetszám Kolozs megyében

Az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma a kedden jegyzett 16 760 esettel megközelítette az előző, tavaly őszi járványhullám tetőzésekor jegyzett szintet. A szakemberek szerint biztosra vehető, hogy a mostani, ötödik hullámban megdől a korábbi napi esetszámok rekordja. Szerdára 16 610 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, akik közül 1073-an újrafertőződött betegek. Az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelés egyelőre még kisebb, mint a negyedik, a delta vírusvariáns által előidézett járványhullám idején. Tavaly ősszel, amikor az esetszám elérte a mostani szintet, már több mint 17 ezer koronavírusos beteget kezeltek országszerte kórházakban, négyszer annyit, mint jelenleg. Ugyanakkor, a Covid-kórházakba utalt betegek száma az utóbbi héten több mint 40 százalékkal, emelkedett, szerdára már 4534 volt. Intenzív terápiás osztályokon 530 súlyos esetet ápoltak. Kolozs megyében kiugróan magas volt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, egy nap alatt 1249 új esetet igazoltak.

A szerdára igazolt új esetekkel 1 944 916-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Közülük 23 389-en újrafertőződtek. Ugyanakkor, eddig 1 793 668 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. A kórházi kezelésre szoruló 4534 beteg között 387 kiskorú van, és közülük 13-at ápolnak intenzív osztályon.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) közlése szerint, az elmúlt 24 órában 58 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés; két haláleset korábban következett be. Az elhunytak közül két személy a 30 és 39 év közötti, kettő a 40 és 49 év közötti, kettő az 50 és 59 év közötti korosztályhoz tartozott, 14 áldozat 60 és 69 év közötti, 19 elhunyt 70 és 79 év közötti volt, 19 áldozat életkora meghaladta a 80 évet.

Az újabban jelentett elhunytak más betegségekben is szenvedtek, és közülük 51-en oltatlanok voltak. A hét beoltott halálos áldozat 50 és 59 év közötti, illetve 80 éven felüli volt. A koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában 59 385-re emelkedett.

Még sincs áldozata az omikronnak Romániában 

Szerdán a Mediafax hírügynökség arról számolt be, hogy kedden éjjel a jászvásári fertőző kórházban elhunyt egy 75 éves, koronavírus-fertőzött nő, akinek esetében „erős volt a gyanúja” annak, hogy az omikron variáns betegítette meg. A jászvásári közegészségügyi igazgatóság vezetője azonban szerdai nyilatkozatában cáfolta ezt. Mint kiemelte, Jászvásáron 21 személy esetében igazolták az omikron-fertőzést, és egyelőre még nincs halálos áldozata ezen vírusvariáns okozta megbetegedésnek.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdai nyilatkozatában rámutatott: a koronavírus-fertőzéshez köthető elhalálozások száma most 8–10-szer alacsonyabb, mint tavaly októberben volt, amikor a mostanihoz hasonló számú fertőzést regisztráltak.

Az elmúlt 24 órában Bukarestből (2293), valamint Kolozs (1261), Temes, Brassó, Suceava, Iaşi, Bihar és Konstanca megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet. A legkevesebb megbetegedést Mehedinţi, Kovászna és Giurgiu megyében regisztrálták.

Bukarestben a fertőzöttségi ráta 6,69 ezrelék, míg az előző napon 6,15 ezrelék volt a mutató. Vörös zónás lett még Iaşi megye, Fehér, Arad, Bihar, Botoşani, Bákó, Beszterce-Naszód, Brassó, Konstanca, Kolozs, Hargita, Hunyad, Ilfov, Máramaros, Neamţ, Szilágy, Szeben, Szatmár, Suceava és Temes megye mellett.

A legnagyobb incidenciát Kolozs (9,88), Temes (7,93) és Suceava (7,08) megyében jegyzik. A GCS szerint nyolc megye sárga, 13 zöld zónás. Kolozsváron 13,79 ezrelék volt szerdán a két hétre összesített, ezer lakosra számolt fertőzöttségi arány. A megye közigazgatási egységei közül az incidencia Csürülyén a legmagasabb, 27 ezrelék. Magas a fertőzöttségi mutató Erdőfeleken (15,08), Apahidán (13,13), Szászfenesen (12,44) is.

A Kolozs megyei Covid-kórházakban szerdán 318 fertőzöttet kezeltek, 34-en feküdtek intenzív osztályokon.

Rafila cáfolja, hogy nő a beteg gyerekek száma 

Alexandru Rafila a szerdai kormányülés elején kijelentette, hogy az újonnan regisztrált esetek nagy száma ellenére Romániában a kórházba került betegek aránya „még mindig alacsony.”Mint mondta, naponta 2–3 százalékkal nő a beutalt betegek száma, amit az egészségügyi rendszer „gond nélkül kezelni tud”, állapította meg. Az Agerpres hírügynökség által idézett Rafila azt is kijelentette, hogy „nem igazak” a hírek, amelyek szerint exponenciálisan nő a gyerekek körében a koronavírusos megbetegedések száma.

Ugyanakkor, a GCS napi jelentése szerint hétfőn 338 fertőzött kiskorút ápoltak a romániai kórházakban, 52-vel többet, mint az előző napon és több mint kétszer annyit, mint egy héttel korábban. Kedden a kórházi ápolásra szoruló gyermekek száma már 348, szerdán pedig 374 volt. A GCS közlése szerint, hétfőn 21 kiskorút ápoltak országszerte intenzív osztályokon; nyolccal többet, mint egy nappal korábban és kétszer annyit, mint egy héttel azelőtt. Az intenzív terápiás ápolásra szoruló kiskorúak száma a hivatalos tájékoztatás szerint, kedden 11, szerdán 13 volt. 

Ingyen tesztelés egyes háziorvosoknál

A miniszter szerint sikerült több mint háromezer családorvosi rendelőt bevonni a rendszerbe, ahol bárki ingyen teszteltetheti magát. Rafila rámutatott: a keddi jelentésben minden korábbinál több (csaknem 90 ezer) teszt eredménye szerepel, egyebek mellett ezzel is magyarázható, hogy megugrott (megközelítette a 17 ezret) a napi esetszám. Úgy vélte, a napi tesztelési kapacitás jövő hétre meghaladhatja a százezret és ezzel együtt az igazolt fertőzések száma is nőni fog.

Elkezdődött a kórházak betegfelvételi osztályainak tehermentesítését szolgáló, járóbeteg-rendszerben működő Covid-központok kialakítása, amelyek ingyenesen felmérik az enyhe tüneteket mutató, vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát. Eddig 123 ilyen Covid-központtal kötött szerződést az országos egészségbiztosító pénztár, ezekben a korábban csak kórházakban alkalmazott antivirális gyógyszerek is rendelkezésre állnak. A tervek szerint a hét végéig mind a 230 Covid-központot működésbe helyezik.

A miniszter cáfolta, hogy exponenciálisan növekedne a koronavírusos megbetegedések száma a gyermekek körében, és felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a napi ingadozásokat, hanem az általános tendenciát kell figyelni. Rafila szerint a gyermekek és a felnőttek esetében is naponta 2-3 százalékkal nő a kórházi leterheltség, amelyet az egészségügyi rendszer "gond nélkül kezelni tud". A napi fertőzési adatok ugyan megközelítették az előző járványhullám tetőzési szintjét, de a kórházakra nehezedő nyomás jelentősen kisebb, és most 8-10-szer kevesebb áldozatot szed a járvány, mint tavaly októberben - mutatott rá az egészségügyi miniszter.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ