Környezet- és műemlékvédelem a Kornis kastélynál
Vissza

Környezet- és műemlékvédelem a Kornis kastélynál

A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum elől startolt a Kornis biciklitúra március 30-án. A 25 lelkes fiatal a középiskolások felhívásának tett eleget, hogy az Örökségünk őrei verseny keretében örökbefogadott műemlék környékét is megtisztítsák a tavaszi megújulás jegyében. A 12 km-es bicikliút után több mint 15 zsák szemétet gyűjtöttek, amelyet a helyi polgármesteri hivatal, a megegyezés értelmében, elszállíttat.

Kiss Csenge

Csapatunk az Örökségünk Őrei című vetélkedő miatt alakult, választásunk a Kornis kastélyra esett, amely Szentbenedeken található, közel Szamosújvárhoz. Nagyon nagy érték a kastély, mégis el van hanyagolva. A romok helyén egykor gyönyörű kastély állt, amelynek történelmi háttere eseményekben gazdag. A kastélyt 1573-ban kezdték el építeni, amikor Kereszturi Kristóf kamarai prefektus megkapta a telket. Mindegyik épületrészt a Kornis család építette. A kastély sokszor volt filmforgatás helyszíne, ott forgatták a Bánk Bán c. filmet. Az első és a második világháború alatt nagyon megrongálódott.

Nagyon megérintett bennünket a kastély története, ezért mindenkit felkerestünk, akinek köze van a kastélyhoz. Az elemi osztályosoknak rajzversenyt szerveztünk, két csoportban. A kisebbek unikornist színeztek, a nagyobbak kastélyt rajzoltak. Az elemisek nagyon élvezték a tevékenységet, s közben felnéztek nagyobb diáktársaikra, és azok fontos műemlékvédő tevékenységére. Ők lesznek a következő őrei örökségünknek, ezért is nagyon fontos volt őket is bevonni a munkába.

Ellátogattunk a dési ferences templom alatti kriptába, ahol a Kornis család pihen, a családfát próbáltuk összerakni. A kastéy jelenlegi tuajdonosa, Géher Ferenc is leutazott a filmforgatásra. Édesanyja, Kornis Gabriella grófnő kapcsolatot ápolt a szamosújvári fiatalokkal, teázásai sokak emlékében az arisztokrácia jelképei maradnak.

Az örökségvédők egyik világhálós kezdeményezése a Kornis kastély a világban volt, amely abban állt, hogy különböző külföldön élő ismreősöket lértünk rá, hogy saját városukban fotózkodjanak a Kornis kastély fényképével. Számos nagyvárosból, sőt még Sydneyből is válaszoltak a kezdeményezésre.

 Emellett a csapat facebook oldalán (Szentbenedeki Kornis kastély) osztunk meg naponta érdekességeket a kastély történetéről. Szó esett már a Kornisok kapcsolatáról az aluminiumiparral, a Szamoson felépített vizierőműről, autóversenyzésről, filmforgatásról.

A verseny utolsó fordulójára – amelyet csapatunk már izgatottan vár – saját előadással kell készülni. Kicsit különlegesebbre szeretnénk varázsolni, ezért mindent beleadunk. Úgy érzem, hogy már így is sokat fejlődtünk és segítettünk abban, hogy a Kornis kastélynak ismét híre menjen, és teljes gőzerővel haladunk előre.

A fenti tevékenységekről a helyi román sajtó is sokszor beszámolt, mintegy példaként említve a diákok örökségmentő tevékenységét. Ugyanakkor magyar tévé és rádióadás is népszerűsítette a csapat tevékenységét.

A verseny véget ér, de a kastély körül még sok tennivaló akad. Iskolánk diákjai a továbbiakban is őrzik a múlt és a tájegység e megismert örökségét.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
BL-selejtezők: kisorsolták a második ...
Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ