Kormányzati udvariaskodás
Vissza

Kormányzati udvariaskodás

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök ismét beindította azokat a spekulációkat, amelyek az RMDSZ esetleges kormányzati szerepvállalásáról szólnak. A tavaly év végi kormányváltáskor is sok szó esett erről. Azóta több dolog megváltozott, ami az érdekvédelmi szövetség kormányzati szerepvállalása mellett és ellen egyaránt szólnak.

Közvetlenül a választás utáni hangulathoz képest, a Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli hangulat megváltozott. A PSD rögtön a választás után meglehetősen magabiztos volt, nem volt szüksége az RMDSZ-re, mivel az Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) együtt kényelmes többséget alkotott. Ez ma is így van azzal a különbséggel, hogy az ALDE túl van egy nagy belső válságon, aminek következtében Daniel Constantin volt konzervatív párti társelnököt kizárták a pártból másik két képviselőkollegájával együtt. Ez a változás önmagában nem borította fel a kormánykoalíció többségét a parlamentben, de kiderült, hogy a koalíció nem annyira erős, mint amilyennek közvetlenül a választások után látszott. Potenciális nézeteltérések is felmerültek kormányzati körökben, Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök például javasolta a garantált minimáljövedelemnek nevezett szociális támogatás eltörlését, amiről a PSD hallani sem akar, mert elsősorban saját választói érintené kedvezőtlenül az intézkedés.

 

Liviu Dragnea az RMDSZ bevonásával növelhetné mozgásterét az ALDE-val szemben, egyedül erre lenne alkalmas a szövetség a politikai számítások szerint a PSD szemszögéből. Ugyanakkor a PSD-n belüli hangulat is megváltozott, a korrupcióellenes tüntetések miatt Dragnea tekintélye csorbát szenvedett, a teleormani volt megyei tanácselnök már távolról sem látszik olyan erőskezű vezetőnek, mint amilyen a választások után tűnt. Dragnea éles konfliktusba került Victor Pontával, de Adrian Năstase is bírálta, így a szociáldemokrata pártelnök szándékai és tervei alapján ma már sokkal nehezebb elindulni. Helyzetét továbbra is terhelik a büntetőjogi perek, amelyek miatt valószerűtlennek tűnik, hogy hosszú távon meg tudja őrizni pártja fölötti befolyását.

Dragnea szavai egyelőre nem jelentenek többet a tipikus balkáni udvariaskodási szokásoknál, hiszen a román pártok sem eltökéltek abban, hogy kormányra lépjenek az RMDSZ-el, ugyanis a választások óta felerősödött a nacionalista-populista retorika Romániában is, éppen a PSD vezetőinek köszönhetően. Dragnea már vasárnap este kihátrált a „meghívás” mögül, és jelezte, hogy sokkal inkább a megyei együttműködések kiszélesítésére gondolt, amikor az RMDSZ és a PSD viszonyának szorosabbra fűzéséről beszélt az RMDSZ-kongresszuson.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Idegek játéka
  Idegek játéka
 • Ördögűzés
  Ördögűzés
 • D-day
  D-day
 • Egyensúly
  Egyensúly
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ