Kormányválság a láthatáron? – kilépéssel fenyeget az ALDE
Vissza

Kormányválság a láthatáron? – kilépéssel fenyeget az ALDE

Döntött a Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), jövő héten kilép a kormányból, amennyiben a szociáldemokraták nem teljesítik feltételeiket a további támogatásért cserébe – tájékoztat a Digi24 hírtelevízió kormányhoz közel álló forrásokra hivatkozva. Bár nyílt titok, hogy a két kormánypárt közti feszültséget a közös államfőjelölt elutasítása okozta, Tăriceanuék vélhetően a „méltánytalan” költségvetés-kiegészítésre hivatkozva teszik meg a döntő lépést.

Értesülések szerint Tăriceanu választás elé állította a PSD-t. A maradás egyik feltétele az ALDE-val időközben szövetségre lépő Ponta-párt, a Pro Románia kormányra lépése. Az ALDE a kormány szerkezeti átalakítását javasolta, a csökkentett,  csupán19 minisztériumból álló kabinetből négy a liberális-demokratáknak, négy pedig Pontáéknak járna, és mindkét pártnak lenne miniszterelnök-helyettese. A legfőbb feltétel természetesen Dăncilă elnökjelölésének visszavonása Tăriceanu javára.  

Viorica Dăncilă visszautasította az ALDE javaslatait arra hivatkozva, hogy pártja nem menne bele ezekbe a változásokba. Amennyiben viszont az ALDE beváltja ígéretét és jövő héten valóban kilép a kormányból, a PSD bajba kerülhet, hiszen a parlamentnek is rá kell bólintania az új kormányszerkezetre. A kisebbik kormánypárt nélkül a PSD 207 szavazattal marad, ám nem kizárt, hogy az ALDE kilépésével további PSD-s képviselők távoznak a Ponta-pártba. Az elemzés szerint Viorica Dăncilă akár az RMDSZ szavazataira is rászorulhat, a kormány új összetételének megszavazására ugyanis minimum 233 voks szükséges.

A hétvégén kemény tárgyalásokra lehet számítani a koalíció pártjai között.

  

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megviseli az albérletpiacot az ...
Simona Halep római diadala
Pármai Filmzenei Fesztivál: legjobb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ