Kormányfőtitkár lett a korrupcióval gyanúsított volt alkotmánybíró
Vissza

Kormányfőtitkár lett a korrupcióval gyanúsított volt alkotmánybíró

A korrupcióval vádolt és első fokon felmentett Toni Grebla volt alkotmánybírót nevezte ki kormányfőtitkárnak Viorica Dancila miniszterelnök - derült ki a hivatalos közlöny hétfői kiadásából.

A döntésről már előző este beszélt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, aki megfelelőnek tartja a volt alkotmánybíró személyét és felkészültségét a tisztség ellátására.A kormányfőtitkárság a kabinet tevékenységét koordináló intézmény, fontos szerepe van a kormányülés napirendjén levő határozatok, rendeletek, törvények előkészítésében és beterjesztésében. A kormányfőtitkár személye azért vált fontossá, mert Dragnea elégedetlen azzal, hogy a kormány túl lassan hoz döntéseket.

Az ellenzéki média szerint Greblă elődje, a kormányfőtitkár-helyettessé visszaléptetett Andreea Lambru is lassította volna az elfogadási folyamatot, s főleg a korrupciós bűncselekmények miatt elítélt személyek kegyelemben és amnesztiában részesítéséről szóló rendelet elfogadását akadályozta. Ezt a rendeletet a kormánykoalíció már hosszabb ideje készül elfogadni. Dragnea az igazságügyi minisztertől várta a beterjesztését, aki azonban átpasszolta a felelősséget a parlamentnek.Dragnea - aki ellen szintén folyamatban van egy korrupciós eljárás - vasárnap este egy televíziós interjúban újfent megerősítette, szükségesnek tartja egy ilyen rendelet vagy jogszabály elfogadását. Kifejtette: szerinte ebben az esetben nem kegyelmi tett lenne az amnesztia, hanem jóvátétel mindazoknak, akik ellen az igazságszolgáltatás visszaéléseket követett el az elmúlt években, amikor titkos megállapodások, hamisított bizonyítékok alapján születtek elmarasztaló bírósági ítéletek.A Legfelső Bíróság májusban mentette fel első fokon Toni Greblát, akit egyebek mellett befolyással való üzérkedéssel és kenőpénz elfogadásával vádolt meg a korrupcióellenes ügyészség. A perben még nem született másodfokú, jogerős ítélet.


BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ