Kormányellenes tüntetés Kolozsváron (FRISSÍTVE)
Vissza

Kormányellenes tüntetés Kolozsváron (FRISSÍTVE)

Előrehozott választásokat, a kormány lemondását követelte kedd este Kolozsvár főterén összegyűlt tömeg, a tüntetők a Büntető-eljárási Törvénykönyv módosítása miatt tiltakoztak, amely – az elhangzottak szerint – negatív hatással lesz az igazságszolgáltatásra. Felháborodásuknak adtak hangot azért is, hogy módosult a referendumtörvény, mégpedig oly módon, hogy az megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról. A kezdetben ezres tömeg háromezerre duzzadt, a tüntetők ezúttal is a Mărăști negyed irányába indultak arra bíztatva a kolozsváriakat, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak “az ország testén pestisként elhatalmasodó korrupció, és az ezt megtestesítő szociálliberális kormány” menesztését követelőkhöz.

A kolozsvárihoz hasonló tüntetéseket hirdettek meg mára az ország több városában, a Facebookon szerveződő tiltakozásokat a képviselőház hétfő esti döntése váltotta ki a büntető-eljárás módosításával kapcsolatban. Az ellenzék már korábban bejelentette: óvást nyújt be a tervezet ellen az Alkotmánybíróságon.

Értesülések szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerdán kezdeményezni fogja Klaus Johannis tisztségéből való felfüggesztését, amiért az államfő továbbra sem hajtotta végre az alkotmánybíróság döntését Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész (DNA) leváltását illetően. A News.ro szerint ez újabb PSD-ellenes tüntetést válthat ki, a kezdeményezők a bukaresti képviselőház elé hívják mindazokat, akik hangot akarnak adni tiltakozásuknak. A jelszó: Ultimátum Dragneának! - utalva ezzel arra, hogy ha a PSD nem áll el az államfő  felfüggesztésének szándékától, nincs az a hely, ahova elbújhatnak a népharag elől.

Ugyancsak ma, szerdán kerül sor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány benyújtására, amelyben a “katasztrofális” Dăncilă-kormány elleni kifogásaikat fogalmazzák meg a liberálisok. Ludovic Orbán pártelnök bejelentette azt is: amennyiben a cabinet megbukik, pártja őt támogatja a kormányfői tisztség betöltésére.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A kárpátaljai magyar képviselőjelöltek ...
Dăncilă nem bízik Kövesiben
Az első ember 50 éve lépett a Holdra

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ