Kormány: árplafon háztartásoknak 255 kilowattóra áramfogyasztásig
Vissza

Kormány: árplafon háztartásoknak 255 kilowattóra áramfogyasztásig

A villamos energia árának korlátozása 2023. augusztus 31-ig lesz érvényben a havi 255 kilowattóránál kevesebb áramot használó háztartási fogyasztók számára - derül ki a kormány által ma elfogadott rendeletből.

A jogszabály a jelenleg hatályban lévő 2022/27-es sürgősségi rendeletet módosítja.

A tervezet szerint 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt legtöbb 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért azok a háztartások, amelyeknek a múlt évben az átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát; 100,01 és 300 kilowattóra közötti tavalyi átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára áfával együtt nem haladhatja meg a 0,80 lejt kilowattóránként, ha a háztartás 255 kilowattóránál kevesebb áramot használ el egy hónapban; a 255 kilowattórát meghaladó árammennyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.

A kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások áfával együtt legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként a tavalyi átlagos havi áramfogyasztásuknak megfelelő mennyiség 85 százalékáért; az ezt meghaladó árammennyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.

A magán- és közkórházak, a magán és az állami oktatási intézmények, a bölcsődék, illetve a magán és az állami szociális intézmények a havi fogyasztásuktól függetlenül legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként a villamos energiáért.

A többi közintézmény esetében az árplafon 1 lej kilowattóránként a tavalyi átlagos havi áramfogyasztásuknak megfelelő mennyiség 85 százalékáért; az ezt meghaladó árammennyiségért a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni. Azoknak a kedvezményezetteknek az esetében, amelyek 2021-ben nem használtak áramot, a 85 százalékos arány a szeptember elseje utáni havi fogyasztásukra vonatkozik.

A háztartások 2022. április 1. és 2023. augusztus 31. között áfával együtt legtöbb 0,31 lejt fizetnek a földgázért kilowattóránként; a tavaly 50.000 megawattóránál kevesebb földgázt elhasználó többi fogyasztó és az energiatermelő vállalatok esetében az árplafon 0,37 lej kilowattóránként.

Az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló, jelenleg hatályban lévő sürgősségi rendelet módosításával a kormány kiterjeszti a lakosságot és a gazdaságot a drágulásoktól megvédő intézkedéseket - jelentette ki a kabinet csütörtöki ülése elején a miniszterelnök.

Ciucă: megóvjuk a háztartások 98 százalékát

Nicolae Ciucă elmondta: az új sürgősségi rendelet még ma megjelenik a hivatalos közlönyben. Az energiaárak korlátozásáról és kompenzálásáról szóló, jelenleg hatályban lévő sürgősségi rendelet módosításával a kormány kiterjeszti a lakosságot és a gazdaságot a drágulásoktól megvédő intézkedéseket - jelentette ki a kabinet csütörtöki ülése elején a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a jogszabály a romániai háztartások 98 százalékát megóvja a villamos energia és a földgáz árának emelkedésétől.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...
Újraválasztották Tompa Gábort az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ