Korabeli gyógyító(nak hitt) állati termékek expója
Vissza

Korabeli gyógyító(nak hitt) állati termékek expója

A kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeumban tegnap nyílt meg és június 30-ig látogatható az a kiállítás, amely régi erdélyi gyógyszertárak állati eredetű származékait, sok esetben idézőjelbe kívánkozó gyógyszereit mutatja be. Az érdeklődők egzotikus és hazánkban is honos állati maradványokból összekotyvasztott bizarrságokkal találkozhatnak, amelyeket azokban az időkben, jobb híján, komolyan vettek (be) főleg a társadalmi ranglétra magasabb fokain állók. Többek között látható hódtrágyából készült parfüm, amit kolera ellen is használtak, szarvasagancspor kimerültség és vérérzékenység ellen, viperaharapás ellensúlyozására pedig a kígyó húsának elfogyasztását ajánlották a korabeli tudósok. A nemeskorallt kálciumhiány ellen javallták.

Többféle drágakövet por alakban vagy egyben lenyelve ajánlották a legkülönfélébb nyavalyákra. A kisázsiai gyík porlasztott csontváza leginkább a nők nemi vágyát volt hivatott fokozni, de ennél is furább, hogy a 13. században az emberi múmiaport javasolták az élet meghosszabbítására és általában minden betegségre. Az ázsiai vadkecske gyomrából kikerülő megemésztett vagy részben megemésztett csomókkal a mérgezések ellen „védekeztek”. Ennél jóval elfogadhatóbb a napjainkban is közismert ginzeng gyökér Kínából és Koreából, amelyet ideggyengeség, enyhe cukorbaj, vérszegénység ellen javasol a mai orvostudomány. A tárlaton kézzel írt 18. századi és 19. század eleji recepteket is kiállítottak, továbbá néhány kisebb gyógyszerészkelléket is látni.

Lapunknak Anamaria Gruia muzeológus elmondta, hogy a gyanús korabeli receptek ókori görög, kínai, római stb. leírások hibás átvételéből vagy rossz fordításából származtak. Ezért nem érhették el velük a kívánt hatást. 

(Borítókép: Rohonyi D. Iván felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ