Koprodukciós filmeket támogat az Eurimages
Vissza

Koprodukciós filmeket támogat az Eurimages

Tizenkilenc játékfilmes, 2 dokumentumfilmes és 3 egészestés animációs projektet támogat az Európa Tanács Eurimages Alapja, összesen 5 683 544 euróval. A játékfilmek sorában ott találjuk Nemes Jeles László következő, Sunset című magyar-francia koprodukcióban készülő filmjét is, de támogatást ítéltek meg többek közt Pawel Pawlikowskinak, Alice Rohrwachernek, Christian Petzoldnak, és Terry Gilliamnek. A listán szerepel Ioana Maria Uricaru neve is, a román-német koprodukcióban készülő Lemonade című filmmel.

Nemes Jeles László Sunset című filmje egy felnőtté válás története, Budapesten játszódik az 1910-es években, főszereplője egy fiatal nő. „Alkotótársaimmal együtt több éve dolgozunk ezen a filmterven, hónapok óta örömmel és izgalommal készítjük elő a forgatást, amely felidézi, hogy milyen volt az élet Budapest fénykorában. Számomra külön megtiszteltetés, hogy újra azokkal az alkotókkal és szakemberekkel működhetem együtt, akikkel a Saul fia-ban is dolgozhattam. A Sunset teljesen más típusú film lesz, de hasonlóan újszerű és formabontó. Nagy kihívások előtt állunk.” – árulta el Nemes Jeles László egy januári nyilatkozatában.

A forgatókönyvet Nemes Jeles László, Clara Royer, Matthieu Taponier közösen jegyzik. A készülő film operatőre Erdély Mátyás, látványtervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi, zeneszerzője Melis László, sound designer Zányi Tamás. A Sunset a Filmalap támogatásával, Laokoon Filmgroup gyártásában készül, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. A bemutatót 2018-ra tervezik.

Az Eurimagest 1988-ban hívták életre, azóta 1834 európai koprodukciós alkotást támogattak, összesen 545 millió euróval.

A támogatott filmek listája megtekinthető a www.cineuropa.org weboldalon.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik büszkesége, Biró Vencel piarista történész
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ