Könyvtárnap kiállítással, irodalommal Szilágysomlyón
Vissza

Könyvtárnap kiállítással, irodalommal Szilágysomlyón

Minden év májusában a huszonötödikéhez legközelebb eső hétvégén rangos rendezvényekkel (tárlatmegnyitókkal, könyvújdonságok bemutatásával és árusításával, szerzők, könyvkiadók előadásaival) ünnepeljük az idén 19 éve alapított Báthory István Könyvtárat. Maga a könyvtár magyarországi és hazai adományokból jött létre, s az állomány mintegy 10 ezer könyvének fele az EMKE Magyar házban kijelölt könyvtárban található, másik felét a magyar iskola kapta kölcsön.

Pocsveiler Ilona

Az idén május 26-ára esett a Báthory István Könyvtár napjának ünnepsége. A rendezvények sorát Széman Péter az EMKE országos elnöke nyitotta meg és mutatta be a Kassai Állami Tudományos Könyvtár szlovák munkatársainak kutatásai alapján összeállított gazdag, magyar színháztörténeti kiállítást. Egyéb érdekességek között arra is fény derült, hogy bő 100 évvel ezelőtt Szilágysomlyón is működött színház. A kassai bohém társaság a (Kassai) Színházi Újság hasábjain című kiállítás 17 színes, szép kivitelezésű molinója két héten keresztül lesz látogatható.

A nap fénypontjának az idei Mészöly-díjas Szabó Róbert Csaba íróval való találkozást tekinthetjük. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy beszélgethettem vele legújabb könyveiről. A szerzőt még szilágysomlyói középiskolásként ismertem meg, és kiválóan együttműködtünk a székelykeresztúri Hermész táborban, valamint az Ifjúsági Kreativitás Verseny helyi szakaszán. Már korán megmutatkozott tehetsége, 17 évesen elnyerte a Látó különdíját. Később ennek a rangos folyóiratnak a szerkesztője lett, és ott dolgozik mind a mai napig. Ismert és elismert íróvá válása sem tette elbizakodottá, ugyanaz a kedves, szerény, jó humorú ember maradt, akinek diák korában megismertem.

Fekete Dacia című novelláskötete és Alakváltók című regénye kapcsán beszélgettünk el a könyvek születéséről, dokumentáció és fikció szerepéről, a populáris regiszterű műfa­jok prózapoétikai eljárásainak (rémtörténetek, kalandregények) átértékelődéséről, a történet posztmodern utáni visszahódításáról és beemeléséről a kortárs magas regiszterű prózai művekbe, a fantasztikum létjogosultságáról a realista prózában, a diktatórikus hatalom és kiszolgálói, valamint áldozatai színeváltozásairól, a bonyolult regényszerkezet adta lehetőségek tökéletes kiaknázásáról, a szereplők hitelességéről. Az Alakváltók merészen és tökéletesen bemutatja a mindig más alakban, más formában továbbélő hatalom sötét világát. Hiánypótló és egyúttal hivatkozási alapul szolgáló, korszakos regényt alkotott Szabó Róbert Csaba, szerencsés, aki olvashatja.

A nap programsora a két éve létrejött, és tudomásunk szerint Szilágyság egyetlen, állandó jelleggel működő, felnőtt amatőr színjátszó csoportjának, a Játékakadémiának előadásával zárult. A csoport tagjai Varró Dániel paródiáiból olvastak fel nagy derültséget fakasztva.

(Borítókép: A Játékakadémia tagjai Varró Dániel paródiáiból olvastak fel)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ