Könyvtármorzsák: magyar kokárdát viselt a román igazgató is
Hogyan iratkozzunk be a könyvtárba?
Hogyan iratkozzunk be a könyvtárba?
Vissza

Könyvtármorzsák: magyar kokárdát viselt a román igazgató is

Nem nyílt meg a föld csütörtökön este attól, hogy a Kolozs Megyei Könyvtár multikulturális (túlnyomórészt magyar) részlegének hivatalos megnyitóján a könyvtárosok által készített piros-fehér-zöld kokárdákat viseltek a vendégek, de maga Sorina Stanca könyvtárigazgató is (a borítóképen), aki magyarul is szólt a közönséghez.

Teljesen természetesnek tűnt, olyan magától értetődően viselték a saját készítésű magyar kokárdát az ünnepélyes megnyitón, igazi udvariassági eleme volt ez a rendezvénynek, ahol tiszteletét tette Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja is. A vendégeket magyar népviseletbe öltözött könyvtárosok fogadták.

„Remélni merem, hogy a mai digitális életünkben egyre többen fedezik fel majd a könyvek nyújtotta világ sokszínűségét, az olvasás fontosságát, a magyar és az egyetemes kultúra könyveken keresztüli megismerését. Mindenkit arra biztatok, vegyék birtokukba az új magyar részleget, hiszen Önökért van.” – fogalmazott Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, aki jelentős szerepet játszott a magyar részleg létrejöttében. Felszólalt Csoma Botond képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, az ünnepségen részt vett Bibza Gábor, a Kolozsvári Református Egyházmegye esperese és Veres Stelian plébános, a római katolikus egyház képviseletében, valamint sokan azok közül is, akik adományaikkal támogatták-támogatják az új részleget. Both György, Egeres község alpolgármestere Mákófalva fiataljaival érkezett, akik a cifra Kalotaszeg gazdag népviseletét öltötték magukra.

A Honvéd/Dorobantilor utca 104. szám alatti könyvtárépület harmadik emeletén hétköznap 8 és 20 óra között várja látogatóit a magyar részleg. Beiratkozni személyi igazolvánnyal lehet (diákok diákigazolványukat, nyugdíjasok nyugdíjszelvényüket is fel kell mutassák), a kibocsátott belépő 5 évig érvényes, egyszeri összegben kell cserébe 20 lejt kifizetni – diákoknak csak 10 lejt, nyugdíjasoknak ingyenes. 16 évesnél fiatalabbak csak szüleik jelenlétében iratkozhatnak be.  Egyébként online is beiratkozhatunk, a könyvtár honlapján. A könyvtári tagság nemcsak könyvek és filmek kölcsönzésére jogosít fel, sokan például tanulnak a könyvtárban vagy helyben olvasnak. Internet hozzáférését is biztosítanak, de számítógép használatra is lehetőség van, valamint sok más szolgáltatás igénylésére, mindezekről a könyvtár honlapján lehet tájékozódni, ahol online adatbázisban is kereshetünk a könyvek között. A kiadványokat alapvetően két hétre kölcsönözhetjük, de ez a határidő telefonon és emailben is meghosszabbítható, hasonlóképpen van lehetőség előjegyezni kiadványokat, amelyeket ebben az esetben előkészítenek számunkra. A Kolozs Megyei Octavian Goga Könyvtárnak öt kirendeltsége működik Kolozsváron, mindegyikben magyar nyelvű könyveket is találunk: a Monostoron, Donát negyedben, a Farkas/Kogalniceaunu utcában, a Hajnal negyedben és a Honvéd/Dorobantilor utcában.

Az ünnepség délelőtti részéről itt olvashatnak és képeket is láthatnak.

A magyar részlegről itt olvashatnak riportot.

Fotó: Facebook

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás