Kompetenciafejlesztés népi hagyományok által
Akkreditált képzés zajlik Válaszúton óvodapedagógusok számára
Akkreditált képzés zajlik Válaszúton óvodapedagógusok számára
Vissza

Kompetenciafejlesztés népi hagyományok által

A magyar kormány támogatásával tavaly beindított kétéves Kárpát-medencei óvodafejlesztési program stratégiai partnere a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Az RMPSZ igen fontosnak tartja, hogy a projekt keretében kiemelt figyelmet kapjon az óvodapedagógusok szakmai-módszertani továbbképzése. Széleskörű szakmai konzultációt követően körvonalazódott az a tematika, amelyet végül három akkreditált tanfolyam keretében kínálnak az érdeklődő pedagógusoknak. Az ingyenes képzéseket, hogy mindenki számára elérhető legyen, 14 helyszínen, több időpontban szervezik a program munkatársai.

A közép-erdélyi régió óvodapedagógusai számára április 3–9. között szervezik az első alkalmat Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány Oktatási Központjában a Kompetenciafejlesztés népi hagyományok által címmel. „A program célul tűzi ki a hallgatók ismereteinek bővítését a néptánc, népzene, néprajz, kézművesség és énekes gyermekjátékok területén, valamint az ismeretek gyakorlatba ültetését és rendszeres hasznosítását az oktatásban. A képzés módszertani, elméleti iránymutatást ad a néphagyomány különböző területeinek alkalmazására az óvodai nevelés intézményes kereteinek és az óvodás korosztály életkori sajátosságainak figyelembevételével” – áll a képzés ismertetőjében.

A 60 órás képzés foglalkozásvezetői gyakorlott szakemberek: Benkő Éva, Fodor Emőke, Mátyás Noémi, Simon Katalin és Tálas Ágnes. Az oktatási központ konferenciatermében a rövid köszöntőbeszéd után meghitt hangulatban indult a képzés. A résztvevők Benkő Éva tolmácsolásában mesét hallgattak, amelynek végkicsengése bátorságra és kitartásra buzdított. A hatnapos továbbképzés foglalkozásai nemcsak kitartást és odafigyelést igényelnek, hanem érzelmi-lelki feltöltődést, vidámságot és szórakozást is nyújtanak. 

Az énekes népi játékok tárgykörében a játékok eredetével is megismerkedhetnek az óvónők, aztán ritmusos gyakorlatok, tavaszhívogatók, körjátékok, virágvasárnapi, húsvéti énekes szokások szerepelnek a kínálatban. Módszertani ismereteiket gazdagíthatják a Kivel mit játszunk? és a Hogyan játszunk? kérdésekre keresve a választ. Két este közös népdaltanulással telik.

A kézműves foglalkozásokon többek között tojásírás, nemezlabda és síklap készítése, körmönfont zsinór fonása, és „beli buba” összeillesztése szerepel. A foglalkozások vezetői arra is ráirányítják a figyelmet, hogy e tevékenységek során hogyan fejleszthető a kis kezek finommotorikája.

A programból nem hiányozhat a táncoktatás sem. A fokozatosság elvét követve az alapozás, a rávezető gyakorlatok, a zenés, táncos mozgásformák után a felcsíki és mezőségi táncokkal ismerkedhetnek a résztvevők. A néptáncban kezdők és haladók együtt gyakorolhatják a tudásukat a péntek esti táncházban. 
Meggyőződésem, hogy a résztvevők, köztük azok a pedagógusok is, akik már évközi képzéseken sok mindent tanulhattak a néphagyományok alkalmazásáról az óvodai oktatásban, számos hasznos, alkalmazható ismeretet, módszert sajátítanak el ezen a héten Válaszúton. 

 

Virág Erzsébet

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ