Komolyan kell venni a Minority SafePack-kezdeményezést
Vissza

Komolyan kell venni a Minority SafePack-kezdeményezést

A Minority SafePack (MNSP) polgári kisebbségvédelmi kezdeményezés fontosságára hívták fel a figyelmet az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének szombaton tartott évi küldöttgyűlésén. A tanácskozáson – amelynek ezúttal Körösfő adott otthont – a megyei szervezet vezetői beszámoltak az elmúlt egy évben kifejtett munkájukról, vázolták az elkövetkező időszak terveit.

D. H.

„Három évvel ezelőtt frissen megválasztott RMDSZ-elnökként köszönthettem önöket, most polgármesterként állhatok itt” – üdvözölte a vendégeket a házigazda, Bódis László.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy megőrizzük józan eszünket, és felmutassuk: mindig tárgyalóképesek és párbeszédre készek vagyunk. Emlékeztetett: most különösen fontos feladat áll a romániai magyarság és az európai kisebbségek előtt, össze kell gyűjteni az MNSP-kezdeményezéshez szükséges 1 millió aláírást. „Ezáltal felmutathatjuk az erőnket, s ráirányíthatjuk a figyelmet a problémáinkra” – tette hozzá.

Serar Szabolcs felvétele

Nagy Zoltán Levente, az RMDSZ ügyvezető alelnöke szintén a polgári kezdeményezés fontosságát emelte ki. Mint mondta, jelenleg a szövetség egyik lefontosabb feladata a megfelelő számú aláírás összegyűjtése, hiszen az RMDSZ felvállalta az ügy „irányítását” Európa-szerte. Elmondta azt is: a szövetség nagy hangsúlyt fektet a jövő évi  magyarországi parlamenti választásokra való regisztráció lebonyolítására is.

Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete elnöke beszámolójában ismertette a küldöttekkel a megyei szervezet éves tevékenységét, és beszélt a parlamentben végzett munkájáról.

„A józanságnak kellene vezérelnie a többség és a kisebbég viszonyát 2018-ban is. Ebben a vonatkozásban a toleranciának azt is kellene jelentenie, a többség nem várja el a kisebbségtől, hogy mindenben egyetértsen vele. Bizonyos eseményeket nem kell kiragadni a történelmi kontextusból, a tárgyilagos és őszinte elemzésre van szükség” – hangsúlyozta Csoma Botond.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kitért a jelenleg zajló MNSP aláírásgyűjtési kampányra is. „Arra kértem a helyi szervezeteket, vegyék komolyan a kezdeményezést, mert ahhoz, hogy az Európai Unió foglalkozzon a kérdéssel, először nekünk kell bebizonyítanunk: komolyan érdekel bennünket a saját sorsunk” – mondta Csoma Botond.

„Azért dolgozunk, hogy a megyében élő magyar közösség jól érezze magát itthon” – szögezte le beszámolójában Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, a Megyei Önkormányzati Tanács elnöke. Kiemelte: egész évben arra törekedtek, hogy minél több utat felújítsanak, s jelen legyenek a vidéki rendezvényeken. „Az épített örökség is kiemelkedően fontos szerepet játszott a tevékenységünkben. Minden alkalmat megragadtunk, hogy egy-egy műemléket, épületet felújítsunk” – hangzott el.

László Attila, Kolozs megye RMDSZ-es szenátora tevékenységének bemutatásában elmondta: az elmúlt egy év alatt 27 törvénytervezet társszerzője volt. Az egészségügyi bizottság elnöki tisztségét is betöltő politikus az egyik legfontosabb eredménynek a kötelező oltástörvény kidolgozását és elfogadását tartja.

A beszámolók sorátOkos Károly, a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) elnöke folytatta. Kiemelte: a hatékony munkához komolyság, következetesség és elhívatottság szükséges.

Antal Géza, a Kolozs megyei szervezet ügyvezető elnöke értékelőjében arról beszélt: a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szervezetépítésre és -fejlesztésére. „Fiatalokat és hölgyeket kell beszerveznünk az RMDSZ munkájába. Ugyanakkor ideje lenne modernebbé tenni a szervezet belső kommunikációját” – emelte ki.

Fekete Emőke a Kolozs Megyei Nőszervezet tevékenységét mutatta be. „ Az elmúlt időszakban sikerült tíz helyi szervezetet is létrehoznunk. Egyik legnagyobb megvalósításunk egyik régóta dédelgetett álmunk kivitelezése: Kolozsváron egy hónapon keresztül nyári óvodát működtettünk, közel négyszáz gyermek vett részt a foglalkozásokon” – mondta.

„A KIFOR is elsőszámú feladataként tekint az aláírásgyűjtésre. A fiataloknak is fontos az MSPI-kezdeményezés, számos önkéntesünk kapcsolódott be az aláírásgyűjtésbe” – tájékoztatott Balló Tamás, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke.

A beszámolók után az alapszabályzat módosítása volt a küldöttgyűlés utolsó napirendi pontja, amelynek során összehangolták a megyei szabályzatot az RMDSZ zilahi kongresszusán hozott határozatokkal.

A tanácskozás után disznótoros ebéddel vendégelték meg a helyiek a jelenlévőket a körösfői Ifjúsági Házban.

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új luxusadó a láthatáron: jövőtől ...
Három év börtönre ítélték Michael ...
Átadták a Radnót és Nyárádtő közötti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ