Komolyan fontolóra veszi a PSD Johannis felfüggesztését
Vissza

Komolyan fontolóra veszi a PSD Johannis felfüggesztését

A szociálliberális kormánykoalíció pártjainak "komolyan fontolóra kell venni" Klaus Johannis államfő felfüggesztését, erről hétfőn döntenek - jelentette be csütörtökön Liviu Dragnea szociáldemokrata párti elnök.

Dragnea szerint a jobboldali elnök "gúnyt űz" az alkotmányból azáltal, hogy nem tett eleget az Országos Korrupcióellenes Ügyészség(DNA) vezetőjének leváltását előíró, csaknem egy hónapja hatályos alkotmánybírósági döntésnek. A Mediafax hírügynökség tájékoztatása szerint a Velencei Bizottság elnöke, Gianni Buquicchio levélben közölte: az alkotmánybíróság döntései véglegesek, kötelezőek és gyakorlatba kell ültetni azokat.

A házelnöki tisztséget is betöltő Dragnea a kémfőnök beiktatásáról való hiányzását magyarázva azt mondta: nincs miért találkoznia egy "alkotmánysértő" államfővel, aki szerinte megbénítja a parlament tevékenységét, és nem konzultál a kormánnyal, amikor az uniós költségvetésről tárgyal külföldön.
 

Dragnea szerint Johannis az, aki diktátorként viselkedik, mert szerinte azáltal, hogy a parlamenti többséget támadja, az államfő nem ismeri el a választók akaratát. A PSD elnöke ingerülten elhárította az újságírók minden olyan kérdését, amely a Btk.-módosítás és az ellene folyó büntetőper közti esetleges összefüggést firtatta. Amikor arról kérdezték, milyen bizonyítéka van az állítása szerint rá is "vadászó", a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből álló, úgynevezett "párhuzamos állam" létezésére, Dragnea azzal vágott vissza: majd akkor áll elő bizonyítékokkal, ha az adóhatóság behajtja az államfőn a csalással szerzett házaiért bezsebelt bérleti díj utáni több százezer eurós adóhátralékát.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ígéretükhöz híven csütörtökön az alkotmánybíróságon megtámadták a Büntetőtörvénykönyet módosító, a szociálliberális koalíció által előterjesztett törvénytevezetet. Úgy vélik, ennek több mint harminc cikkelye ellentmond az alaptörvény előírásainak. 

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Boc válasza: magyar felirat a ...
Kétszáz alkotást neveztek az 5. Magyar ...
A halhatatlan cirokseprű

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3