Kolozsvárra érkezett Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke
Vissza

Kolozsvárra érkezett Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke

Csütörtök este Kolozsvárra érkezett Novák Katalin. Magyarország köztársasági elnöke szombaton részt vesz a Magyar Református Egység Napja alkalmával szervezett gyulafehérvári rendezvényen. Az Erdélyi Református Egyházkerület tájékoztatása szerint az ünnepség keretében leleplezik le Bethlen Gábor fejedelem egészalakos szobrát Gyulafehérvár központjában. Az eseménysorozat 12 órakor istentisztelettel folytatódik, amelyen Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szolgál.

Novák Katalin csütörtök délelőtt részt vett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének megnyitóján  Szentendrén. Az ott elhangzott beszédében kiemelte: az erdélyi magyar kultúra nem a múlt egy darabja, hanem a jelen része, kulcs a magyar jövőhöz. Erdély nélkül Magyarország sem lenne ugyanaz - hangsúlyozta. Mint mondta, a szentendrei skanzen erdélyi tájegysége olyan, mint egy csillagkapu, lehetőség arra, hogy átlépjünk tér és idő korlátain, s Erdélyben érezzük magunkat.

Kitért arra is, hogy Szentendréről egyenesen Erdélybe vezet az útja. Meglátogatja Kolozsvárt, részt vesz egyebek mellett a tíz most felújított templom egyikének szentelésén Magyarlapádon, sétál majd a Bethlen Gábor alapította nagyenyedi kollégium udvarán, Gyulafehérváron pedig felavatja Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát, megkoszorúzza Márton Áron püspök sírját.

A magyar köztársasági elnök kiemelte: harminc évvel a rendszerváltoztatást követően, egy bő évtized következetes nemzetépítő és nemzettudat-erősítő munkája után egyre többen érzik a késztetést, hogy útra keljenek, és személyesen is megtapasztalják, mit jelent, hogy a magyar nemzet határai túlnyúlnak az ország határain.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ