Kolozsváron vetítik az Astra Filmfesztivál díjazott alkotásait
Vissza

Kolozsváron vetítik az Astra Filmfesztivál díjazott alkotásait

Kolozsvárra is eljutnak a szebeni Astra Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjei. Január 26–28. között a Győzelem moziban a filmes seregszemle 2017-es kiadásának több, a fesztiválon díjazott alkotásait vetítik.

Január 26-án, pénteken délután hat órától Tatyana Chistova rendező Convictions (Comisia de recrutare) című alkotásának vetítésével kezdődik az eseménysorozat, ezt követően este 8 órától Mihai Gavril Dragolea Phoenixxx című rendezése látható. A filmet 2017-ben a zsűri a dokumentumfilmek létrehozásában végzett kutatásért díjazta. A produkció 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

Szombaton, szintén este hat órától három rövidfilmet – Homecoming (rendező: Noam Sobovitz), The Contestant (r.: Alberto Diana), Close Ties (r.: Zofia Kowalewska) – láthatnak az érdeklődők. Noam Sobovitz rendezése elnyerte a filmfesztivál legjobb rövid-dokumentumfilmjének járó díjat. Este 8 órától Anna Zamecka rendező Elsőáldozás című filmjét vetítik, amely a Közép- és Kelet-Európa versenyszekció legjobb dokumentumfilmjének bizonyult 2017-ben az Astrán.

Vasárnap a rendezvényt A cement íze című film, Ziad Kalthoum rendező alkotása zárja, amelyet este 8 órától vetítenek a Győzelem moziban.

Lehet jelentkezni a 25. Astra Filmfesztiválra

Rendezők, producerek és filmforgalmazók jelentkezését várják az Astra Filmfesztivál szervezői, a legújabb dokumentumfilmekkel lehet nevezni a filmes seregszemle 25. kiadására, amely október 15–21. között zajlik. A fesztiválra olyan, 2017. január 1-e után készített, nem fikciós filmeket nevezhetnek, amelyben erőteljesen érződik a rendező álláspontja, mind a témában, mind annak feldolgozásában.

A filmeket a következő kategóriákban lehet nevezni: Nemzetközi (egészestés kreatív dokumentumfilmek az egész világból), Közép-Kelet-Európa (nagyjátékfilmek, amelyeket ebben a régióban készítettek vagy erről a régióról szólnak), Románia (filmek, amelyek a romániai társadalomról készítettek egy felvételt), Diák (filmiskolák vagy speciális programok debütrendezőinek alkotásai), Rövidfilmek (rövid-dokumentumfilmek az egész világból).

Nevezési határidő: március 5-e. Jelentkezni a www.astrafilm.ro/entry-form.aspx weboldalon lehet. 

(Borítókép: Jelenet Anna Zamecka rendező Elsőáldozás című filmjéből. Fotó forrása: www.filmmakermagazine.com/)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hány dózist igényelt Románia a ...
Visszatér a politikába Sorin Grindeanu
Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ