Kolozsváron is elidőzik a World Press Photo vándorkiállítása
Vissza

Kolozsváron is elidőzik a World Press Photo vándorkiállítása

Idén is látogatható Kolozsváron a világhírű World Press Photo kiállítás a Művészeti Múzeumban: július 17. és augusztus 6. között az érdeklődők az elmúlt év leghíresebb sajtófotóit tekinthetik meg a világ minden pontjáról.

Bár a jelenlegi körülmények között a tárlatnak nem lesz hagyományos megnyitója, a kolozsvári közönség már július 17-től kezdődően, szerdától vasárnapig, naponta 10 és 17 óra között látogathatja a kiállítást. Idén 4282 fotós 73 996 fényképet küldött be a versenyre, a fináléban pedig 44 fényképészt díjazott a zsűri különböző kategóriákban.   

Az eredményhirdetést követően a fényképekből készült válogatást vándorkiállítással juttatják el több mint 45 ország 100 helyszínére, így minden évben négy és fél milliónál is több emberhez jutnak el a világ legfontosabb eseményeiről és leglátványosabb történéseiről tudósító sajtófotók. Romániában Temesvár és Bukarest mellett az Eidos Alapítvány jóvoltából Kolozsvár is részese lehet a turnénak.

„Mivel napjainkban a világ, az újságírás és a fényképészet is intenzív változásokon megy keresztül, a WPP abban igyekszik segíteni, hogy mind a vizuális újságírók, mind a nyilvánosság megértse ezeket az átalakulásokat és megfelelően reagáljon rájuk, hozzájárulva a sajtó szabadságához és támogatva az álhírekkel szembeni harcot” – fogalmazta meg a kiállítás célját Cristian Movilă, az Eidos alapítója.

A Bánffy-palotában látogatható kiállítás megtekintése során szükséges az egészségügyi előírások betartása, beleértve a maszk viselését, a kezek és a cipők fertőtlenítését a bejáratnál, valamint az egyszer használatos műanyag papucs viselését is. További információk elérhetők a kiállítás hivatalos Facebook-oldalán, a www.facebook.com/WorldPressPhotoRomania címen.

(Borítókép: 2020-ban az év fotója Csiba Jaszujosi Straight Voice című fényképe lett, amelyen egy fiatal szudáni férfi verset szaval a tüntetés közepén. Forrás: worldpressphoto.org)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai ...
Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ