Kolozsvári Mátyás Napok zajlanak hétvégén
Vissza

Kolozsvári Mátyás Napok zajlanak hétvégén

Az Amaryllis Társaság és Kincses Kolozsvár Egyesület 2020. február 22-23-én szervezi a 28. Kolozsvári Mátyás Napokat, amelynek programja február 22-én, szombaton 15 órakor A ficfakirály című mesével kezdődik Mátyás király szülőházának dísztermében. A mesét az Apáczai Csere János Elméleti Líceum előkészítő A osztályos tanulói viszik színpadra, tanítójuk Kádár Réka irányításával.

15.30-18.00 óra között számos tevékenységnek lesz helyszíne Mátyás király szülőházának díszterme. Élet Mátyás király szülőházában címmel Királyi pompában, lovagi lépésben elnevezésű kézműves-foglalkozás és társasjátékozás kezdődik a Korzo Egyesülettel, az érdeklődők megismerkedhetnek a kódexkészítés növényi és állati eredetű kellékeivel, de a Keresd a hollót! Interaktív természetismereti foglalkozáson is részt vehetnek a NECC (Nature Education Community Center) tagjaival: Király Blankával, Macalik Kunigundával, Pénzes Jankával és Rés Katalinnal.

Bak Sára és Bak Márta iniciáléfestést tanít, Lőrinczi György lantkészítő kiállítja munkáit Lant – a reneszánsz gyöngyszeme címmel, de fegyverkiállítás is a programban szerepel, a Holló Egyesület gyűjteményét lehet megtekinteni.

16, 17, 18 órai indulással körbevezetnek a szülőházban a Korzo Egyesület művészettörténészei Király született itt: polgárházból kultuszhely elnevezésű sétájukon, amely a szülőház kapualjából indul. 18 órakor a díszteremben reneszánsz táncház kezdődik az Amaryllis reneszánsz tánc- és régizene-együttes közreműködésével.

Harang szól szentmisét celebrál Orbán Szabolcs február 23-án, vasárnap 12 órakor a Ferences templomban, 13.30 órakor a Karolina téren megnyitják a Joannes Kájoni 390 – szabadtéri vándorkiállítást Kolozsváron a Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében. A megnyitón hangszeres műveket szólalnak meg Fehér Zselyke és társainak előadásában. 18 órakor gyülekeznek az érdeklődők a Farkas utcai református templom előtt a Mátyás-napi fáklyás felvonulásra a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében. 19 órakor az Erdélyi Néprajzi Múzeumban – Redutban fellép az Amaryllis reneszánsz tánc- és régizene-együttes Szabó Anikó és Tóth Ágnes művészeti vezetésével és az UniCante egyetemi kórus Orbán György kortárs magyar zeneszerző kórusműveivel. A tíz éve működő UniCante kórust egyetemi hallgatók és végzettek alkotják, karvezetőjük Fekete Miklós.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ismertette a MÚRE riportpályázata ...
Plazmaadással segítheted a ...
Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ