Kolozsvári líceumok a sportolimpia éremtáblázatán
Vissza

Kolozsvári líceumok a sportolimpia éremtáblázatán

Két kolozsvári líceum a legjobbak között végzett a 3. Erdélyi Középiskolás Sportolimpia éremtáblázatán, a Báthory István Elméleti Líceum megnyerte a vetélkedősorozatot, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum pedig a képzeletbeli dobogó legalsó fokára kapaszkodhatott fel. A szeptember 19. és 23. között, immár hagyományos módon Kolozsvárott rendezett versenyen középiskolások százai vettek részt, a kiegyenlített küzdelemre jellemző, hogy a három dobogós tanintézmény egyaránt négy-négy elsőséggel végzett, a rangsorolást az ezüstérmek mennyisége adta.

Borítókép: Nagy küzdelem a lányok kosárlabdameccsén - Bolyai–Báthory 39:24 (Facebook)

A versenyeken, az első helyezést a Báthory István Elmélet Líceum szerezte a legtöbb éremmel (4 arany, 7 ezüst, 5 bronz), ezt követi a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tizenegy dobogós helyezéssel (4 arany, 4 ezüst, 3 bronz), harmadikként pedig az Apáczai Csere János Elméleti Líceum végzett 10 éremmel (4 arany, 2 ezüst, 4 bronz).

Az Apáczai-líceumtól Tőkés-Szondi Edit boldogan nyilatkozott napilapunknak. „Fantasztikus az eredmény, nem is számítottam ilyen jó eredményre. Büszkék vagyunk a teljesítményre, főleg, hogy az utóbbi időben az iskola tatarozása miatt mostohább körülmények között készülhettünk. Nem reméltem, hogy újból harmadikok leszünk” – mondta a testnevelő tanár. Az apáczaisok főleg az atlétikai versenyek szervezésében jeleskedtek, a bíráskodást és a díjkiosztást neves edzők végezték. A szoros eredményekre jellemző, hogy az 1000 m-es számnál is fotófinis volt szükséges, akár a rövidebb síkfutás számoknál.

A győztes Báthory-líceumtól Mihály Béla is büszkén nyilatkozott. „Ez nem egyévi, hanem több esztendő munkájának eredménye” – mondta, ezzel a már nyugdíjba ment tornatanárok előtt tisztelegve. „Ez a gyerekek eredménye, s köszönet a szülőknek, akik megértették, hogy lehet sportolni a tanulás mellett is. Lehetett volna akár több aranyérem is, de örülök, hogy tartjuk az állandó jó eredményt, tavaly is az elsők között végeztünk. Közel 50 tanulónk nevezett be, s mindegyik dobogóközeli eredményt ért el, ráadásul 16 érmünk kompakt jó versenyzést jelent. Számításunk szerint jövőre is az élbolyban szeretnénk lenni. A kolozsvári vetélkedő a csapatszellemet fejlesztette, a családias hangulatú versenyzések után barátságok köttettek, már kaptunk például Szilágy megyei meghívást is” – tette hozzá a sportvezető. 

Amint arról korábban már beszámoltunk, több mint félezer középiskolás diák mérte össze erejét Kolozsvárott a labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika, asztalitenisz és a strandröplabda versenyszámaiban. Az idei rendezvény életműdíjas fővédnöke Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpáros személyes tapasztalatai megosztásával motiválta a tornán szereplő diákokat. Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, aki egyben a sportolimpia elnöke is úgy véli, hogy a diákok mindent megtettek azért, amire már korábban a megnyitó rendezvényen kérte őket, ugyanis a sport nagyköveteiként népszerűsítették a mozgáskultúrát. Grabán Zsolt főszervező, a Communitas Alapítvány Sport Szaktestületének elnöke szerint nagy pozitívumnak számít az előző évekhez képest, hogy idén sokkal többen jelentkeztek önkéntesnek, és ami a legfontosabb, hogy olyan egyetemi hallgatók is visszatértek, akik az előző években a sportolimpián versenyeztek. Ez csak azt támasztja alá, hogy a rendezvény segítségével sikerül a különböző korosztályok között kapcsolatot teremteni és fenntartani - mondta. Az idei sportolimpia létrejöttét a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT), az oktatási minisztérium és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem támogatta.

A végső eredményeket a www.sportolimpia.ro oldalon, az eseményen készült hangulatvideókat, fényképeket pedig a sportolimpia Facebook oldalán (www.facebook.com/amiolimpiank) tekinthetik meg.EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Időutazás a Transylvania Barokk ...
Zene és festészet szimbiózisa Zoltán ...
Európában közeleg, mégis messze az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ