Kolozsvári fesztiválszervezők: pontosítást kértünk, nem halasztást
Vissza

Kolozsvári fesztiválszervezők: pontosítást kértünk, nem halasztást

Nagy felháborodást keltett a kolozsvári nagy fesztiválok szervezői körében Bogdan Gheorghiu művelődésügyi miniszter nyilatkozata, miszerint a szervezők maguk kérték olyan hivatalos irat kibocsátását, amely szeptember 1-ig megtiltja az ezerfősnél nagyobb események szervezését. A fesztiválszervezők ezzel szemben azt állítják, azt kérték a szaktárca vezetőjétől, hogy pontosítson: mikor és milyen körülmények között rendezhetik meg a több ezer résztvevővel zajló fesztiválokat.

A szervezők azért kérték a hivatalos irat kibocsátását, mert erre hivatkozva könnyebben lehetne szerződést bontani. Bogdan Gheorghiu azt is elmondta, hogy egyelőre nem kapják vissza jegyük/bérletük ellenértékét azok, akik befizettek az eseményekre, mert a jegyek érvényesek lesznek a fesztivál következő kiadására. Amennyiben lesznek olyanok, akik nem ezt a megoldást választják, akkor a szaktárca elemzi annak lehetőségét, hogy a jegyeket különböző utalványokra válthassák, amelyekkel más kulturális eseményen vehetnek részt.

„Sem az Electric Castle, sem az Untold fesztivál szervezői nem kérték az idei fesztiválok eltörlését. Pontosításokat kértünk azzal kapcsolatban, milyen feltételek mellett szervezhetnénk meg a rendezvényeket. Ha pedig nem engedélyezik ezek lebonyolítását, akkor ehhez is teremtsék meg a törvényes keretet” – nyilatkozta Andi Vanca, az Electric Castle kommunikációs igazgatója, aki szerint már március óta várják a pontosításokat. „Ez idő alatt megpróbáltuk elmagyarázni a hatóságoknak, hogy az általunk űzött iparág működésén nem változtathatnak havonta. Az általunk igényelt pontosítások nem csak az Electric Castle-nak vagy az Untoldnak válnának hasznára, hanem a teljes romániai eseményszervező iparágnak” – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

„Hogyan is kérhettük volna mi, eseményszervezők a fesztiválok eltörlését? Mi, akik évente 360 napot dolgozunk egy négy napos fesztiválért – fogalmazott Edy Chereji, az Untold és Neversea fesztivál kommunikációs igazgatója. „Jószántunkból támogatjuk a koronavírus elleni küzdelmet, és csak annyit kértünk a hatóságoktól, már márciustól kezdődően, hogy tisztázza a szórakoztató iparág helyzetét: megszervezhetjük-e vagy sem ezen a nyáron a fesztiváljainkat. Minden alkalommal türelemre intettek bennünket, meg arra, hogy kövessük a helyzet alakulását. Mi pedig arra buzdítottuk a rajongóinkat, hogy tartsák be a hatóságok által elrendelt intézkedéseket, legyenek megértőek, és legyen türelmük, mert a dolgok tisztázódnak” – részletezte Chereji. Hozzátette: amikor látták, hogy a tisztázás késik, kezükbe vették az ügyintézést, mivel tudták, hogy kötelességeik vannak azon rajongóikkal szemben, akik már megvásárolták a jegyüket, és továbbra sem tudják, részt vehetnek-e a fesztiválon idén. 

„Már a járvány megjelenése óta folyamatosan arról tárgyalunk a kollégáimmal, mit tudunk tenni idén. Ez idő alatt megtanultuk: semmi sem frusztrálóbb, mint a válasz hiánya. Elfogadom, hogy ne szervezzünk idén semmit, ha erre van szükség a közönség biztonsága miatt, de legalább szögeznék le ezt. Frusztráló, hogy nem tudjuk, mihez kezdjünk, hogy csak várhatunk és remélhetünk. Két hónapja olyan játékot űznek velünk, amelynek nem ismerjük a szabályait – fogalmazott Alin Vaida, a Jazz in the Park igazgatója, aki szerint csak előreláthatóságot és világos intézkedéseket kértek a szaktárcától. „Ha ezeket megkapjuk, mindenki meghozhatja a legjobb és legfelelősségteljesebb döntést. Biztosítom a közönséget, hogy egyetlen fesztiválszervező sem veszélyeztetné közönsége biztonságát” – tette hozzá Alin Vaida.

„A veszélyhelyzetre vonatkozó kormányhatározatot a parlament jogi bizottságai néhol megváltoztatták. A drive-in események szervezésére vonatkozó javaslatot elutasította a szociáldemokrata (PSD) és a liberális (PNL) párt. Megszavaztak ellenben egy másik módosítást, miszerint a múzeumok, könyvtárak, mozik, filmstúdiók, előadás- és koncertszervezők, kultúrotthonok és más kulturális intézmények szervezői, szabadtéri nyilvános és kulturális eseményeket szervezhetnek a művelődési és egészségügyi miniszter közös rendelete értelmében, amelyet a határozat elfogadásától számított 5 napon belül kell kidolgozniuk” – vázolta Tudor Giurgiu a TIFF igazgatója. „Ez azt jelenti, hogy bizonyos szabadtéri kulturális eseményeket, mint például filmvetítést, meg lehet szervezni, ha betartják a mindenki által ismert, távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Reméljük, hogy a parlament plénuma ebben a formában szavazza meg a határozatot, és még visszatérnek a drive-in eseményekre is” – tette hozzá Tudor Giurgiu, aki jó dolognak tartja, hogy 5 napon belül ki kell dolgozniuk ezen események lebonyolítási szabályait, mert végre világosabban láthatnak az események és filmvetítések szervezésében érintettek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emmy-díj – Tarolt A korona és a ...
Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva