Kolozsvári civileket toboroznak a sétatéri színpadra: üzenj te is Brüsszelnek!
Vissza

Kolozsvári civileket toboroznak a sétatéri színpadra: üzenj te is Brüsszelnek!

Tübingen, London és Budapest után Kolozsváron is bemutatásra kerül a European Freaks – Üzenjünk Brüsszelnek! című előadás, amelyhez önkéntes civil résztvevőket keresnek. A Stereo Akt kolozsvári lakosok közreműködését várja február 12-én éjfélig. Az előadás a Kolozsvári Magyar Színházban lesz.

Ha egy történész a jövőből a 2010-es évek krízishangulata alapján próbálná megítélni, hogy milyen állapotban van az EU, valószínűleg nem jósolna nagy jövőt a szövetségi rendszernek. Tényleg kiüresedett maszlag az Európa-brand, vagy csak hullámvölgybe került az európai életérzés?

A Stereo Akt Eurohumanoid robotjai az EU 2.0 létrehozásán fáradoznak. Helyi polgárok részvételével egy fókuszcsoportos kutatásba fognak, hogy megértsék, melyek az átlagos európai ember vágyai, rémálmai és bűnei. Ennek a fókuszcsoportnak lehetsz te is a tagja! Megfigyeléseik által talán mi is megérthetjük, hogy mi a teendő az EU-val: kozmetikai beavatkozás, ráncfelvarrás, vagy újraélesztés a következő lépés? Mi történt az európai ideával? Ilyen kérdéseket kutat játékos, humoros formában az előadás egy fókuszcsoportos kutatás színpadra alkalmazott módszereivel.

Ha foglalkoztatnak társadalmi ügyek és Európa jövője, ha kíváncsi vagy egy színházi alkotócsoport munkájára és érdekel a kortárs színház világa, jelentkezz résztvevőnek a fókuszcsoportba! Február 19-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház közönsége is láthatja az Európa jelenéről és jövőjéről szóló előadás magyar nyelvű változatát. Az élőben komponált akusztikus és vizuális világ, valamint az állandóan változó összetételű fókuszcsoport által minden este új, friss, élő esemény születik, ahol a közönség sem pusztán megfigyelője, hanem aktív alakítója ennek a nem hétköznapi kutatásnak.

Mire is vállalkozol igazán? A jelentkezők február 18-án 18 órától háromórás műhelymunkán vesznek részt, ahol kipróbálják a gyakorlatokat, szituációkat, amelyekben a társulat a jelentkezők aktív közreműködésére számít. Beszélgetés, játékok, kreatív feladatok lesznek, nincs eljátszandó szerep és megtanulandó szöveg, mindenki magát alakítja! Február 19-én 17 órától főpróba a helyszínen díszletben, fénnyel és hanggal, 20 órától mintegy másfél órás előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében. Jelentkezési határidő: február 12. éjfél. Jelentkezni a Kolozsvári Magyar Színház honlapjáról elérhető űrlapon lehet.

Az előadás nemzetközi jellegének köszönhetően több premierdátummal is rendelkezik. A Zimmertheater Tübingennel közösen, eredetileg Németországban létrehozott, civil lakosok közreműködésével megvalósuló részvételi színházi előadás magyar nyelvű fesztivál-különkiadása a Bánkitó Fesztiválon debütált, a hivatalos színházi premierre a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül sor tavaly novemberben. Rendező Boross Martin, szereplők: Borsos Luca, Göndör László, Julia Jakubowska, Vass Imre. Az előadást áprilisban Hamburgban, májusban Karlsruhéban is megvalósítják.

(Fotó: stereoakt.hu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás másként a járványban
Koronavírus – 1438 új fertőzött, ...
Választás - Ezer lejig terjedő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ