Kolozsvári alkotók filmje hozta el a Mozgókép Fesztivál legjobb zeneszerzőnek járó díját
Vissza

Kolozsvári alkotók filmje hozta el a Mozgókép Fesztivál legjobb zeneszerzőnek járó díját

Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait szombaton, június 26-án Balatonfüreden: a legjobb játékfilm Krasznahorkai Balázs rendezése, a Hasadék lett, a Post mortem négy, a Pilátus három, a Természetes fény pedig két kategóriában is díjat nyert. A legjobb zeneszerzőnek járó elismerést Selmeczi György kapta Maksay Ágnes Lángolj és világíts című filmjének zenéjéért.

A kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Maksay Ágnes a díjátadót követően elmondta, számtalan oka van annak, hogy Selmeczi Györgyöt kérte fel a film zenéjének megírására. „Szeretem a zenéjét, legyen szó az általa komponált misékről vagy filmzenékről. Az egyházzene mindig is szívügye volt, tehetségét és tudását – szokta mondani – szereti a vallás és az egyház közegében érvényre juttatni, belső késztetésből. Tanultam tőle életszemléletet, művészetszemléletet, és tudtam, hogy ha ezt a felkérést elvállalja, ismét csak tanulni fogok, fogunk, és ez így is lett” – fogalmazott a rendező. A film másik két kolozsvári alkotója Filep Farkas (operatőr) és László Loránd (B kamera), producere pedig Lajos Tamás.

A fesztiválon a Magyar Filmakadémia tagjainak titkos szavazatai alapján a játékfilmek között Krasznahorkai Balázs elsőfilmes alkotása, az erdélyi magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát idéző apa-fiú történet, a Hasadék kapta a fődíjat.

Bergendy Péter első világháború után játszódó misztikus horror-thrillere, a Post mortem négy elismerést kapott: Nagy András lett a legjobb operatőr, Király István a legjobb vágó, Hujber Balázst a film díszletéért és látványáért, Hámori Dánielt pedig a legjobb maszkért ismerték el.

A legjobb tévéfilm Dombrovszky Linda alkotása, a Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus lett. A film további két elismerést is kapott: Dombrovszky Linda kapta a legjobb rendezőnek járó díjat és Hámori Ildikó lett a legjobb női főszereplő.

Két díjat vehettek át a Závada Pál azonos című könyve alapján készült Természetes fény című film alkotói. Az Ezüst medve-díjas második világháborús film forgatókönyvéért a rendező, Nagy Dénes kapott elismerést és a legjobb jelmezért járó díjat is ez az alkotás vitte el, Ágh Márton munkáját jutalmazták.

A legjobb elsőfilmes rendező Varsics Péter lett az Így vagy tökéletes című filmért, ennek az alkotásnak a díszbemutatójával kezdődött szerdán a fesztivál. A legjobb férfi főszereplőnek Gáspár Tibort választották a Béres József életéről szóló, Gyöngyössy Bence által rendezett A feltalálóban nyújtott alakításáért.

A legjobb mellékszereplő Cserhalmi György lett, aki a Rododendron című kisjátékfilmben (rendező Kovács Levente és Törcsi Levente) egykori állambiztonsági tartótisztet játszott. A legjobb tévésorozat díjával a Sopsits Árpád azonos című mozifilmjéből készült A martfűi rémet ismerték el. A legjobb kisjátékfilm Bozsogi János rendezése, a Kós Károly azonos című regényéből készült Ezerkilencszáztizenkilenc lett. A legjobb egészestés dokumentumfilmnek A mi Kodályunk című alkotást választották, amelyet Petrovics Eszter rendezett.  

A Magyar Mozgókép Fesztivál négy napja alatt csaknem 90 magyar filmet vetítettek Veszprém mellett Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

(Borítókép: Képkocka a Lángolj és világíts című dokumentumfilmből, amely a Dallasban működő, magyar alapítású ciszterci gimnázium és apátság ünnep- és hétköznapjaiba enged bepillantást)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ – Atmoszférák a ...
Véres kezek
Hindiből fordított regény kapta a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ