Kolozsvár: száznál több bíró és ügyész tüntetett
Vissza

Kolozsvár: száznál több bíró és ügyész tüntetett

Szótlanul, tógáját a karján tartva sztrájkolt száznál több bíró és ügyész tegnap Kolozsváron az igazságügyi törvények módosítása miatt. A jogi szakterületen tevékenykedők tegnap 12 órakor gyűltek össze a kolozsvári bíróság épülete előtt negyedórás tiltakozásra. A bírókat és ügyészeket virágokkal és tapssal jutalmazták a résztvevő civil szervezetek képviselői. A sztrájkon részt vettek a Kolozsvári Ítélőtábla büntető- és polgárjogi birói, továbbá szamosújvári és tordai bírók is csatlakoztak hozzájuk. Nem maradtak távol az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vezetői sem Anca Mărincean (a DNA vezetője) és Florin Mornăilă (a DIICOT Kolozs megyei szervezetének vezetője) személyében.

A Kolozs Megyei Törvényszék bírója, Cristi Dănileț kijelentette: a bírók azért tiltakoznak, mert nem értenek egyet azzal, ahogyan a parlament megvitatta az igazságügyi törvényeket, illetve a Büntető Törvénykönyv és a Büntető Eljárás Törvénykönyvének módosításait sem tartják helyesnek.

– Tiltakozásunkat figyelmeztetésnek szántuk amiatt, ahogyan a politikum viszonyul a bírói hatalomhoz és az ügyészek jogállásához. Kolozsváron negyedórás néma tiltakozás mellett döntöttünk, hiszen eláll a szavunk a csodálkozástól, amikor az igazságügyi törvények módosításáról esik szó. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) negatívan véleményezte az igazságügyi törvények módosításait, a javaslatok hibásak, és nem kellene őket elfogadni. Ami viszont még jobban feldühített, az a Büntető Törvénykönyv és a Büntető Eljárás Törvénykönyvének módosítása. A javasolt módosítások alkalmazása a korrupció elleni harc elleni harcot jelentené, ami a büntető ügyekre lesz hatással. Lesznek olyan ügyészek, akiknek már nem áll módjában a büntető ügyek tárgyalása, mert nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel. Ez pedig azt is jelenti, hogy az állampolgár nincs biztonságban. A becsületes állampolgár szenvedheti el a következményeket, miután úgy módosították a Büntető Törvénykönyvet és a Büntető Eljárás Törvénykönyvét, hogy nem tárgyaltak róla az igazságügyi szakemberekkel. Az igazságszolgáltatás elleni támadásnak tartjuk ezeket a módosításokat, és a parlament bölcsességére hivatkozva kérjük, hogy ne fogadják el azokat, hiszen köszönő viszonyban sincsenek a jogállammal – nyilatkozta Dănileţ.

(Borítókép: Ziua de Cluj)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolcan a vádlottak padján – ...
Megkapják a románórákért járó ...
Ivan Wernisch cseh költő kapta az idén ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ