Kollégánk, Székely Kriszta az idei MIDAS-díjas
Vissza

Kollégánk, Székely Kriszta az idei MIDAS-díjas

A dél-tiroli Bolzanóban/Bozenben tartotta meg május 12-14. között idei közgyűlését a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Egyesülete (MIDAS), amelyen a hagyományokhoz híven gálaest keretében osztották ki a szervezet szakmai elismeréseit, a MIDAS-, illetve Otto von Habsburg-díjat. Előbbit – a MIDAS-tag napilapok újságírói közül kiválasztott díjazottat – tavaly megjelent, a romániai magyar kisebbséggel foglalkozó cikkeiért, vezércikkeiért, kiegyensúlyozott politikai elemzéseiért, publicisztikai tevékenységéért kollégánk, Székely Kriszta (jobbról) érdemelte ki. A helyi hivatalosságok, politikusok, a Trentino autonóm régió képviselőinek körében – egy 14-15. századi kastélyban, festői környezetben – szervezett díjátadón a kitüntetettet Balázs Bence, lapunk főszerkesztő-helyettese méltatta, a díjat a MIDAS elnöke, Slezákné Kovács Edit (középen) nyújtotta át.

A MIDAS közgyűlésére Európa számos szegletéből összegyűlteket Slezákné Kovács Edit, a MIDAS elnöke – egyben a pozsonyi Új Szó lapigazgatója – köszöntötte, megnyitó beszédében kifejtve: külön öröm, hogy éppen az autonómiája 50. évfordulóját jubiláló Dél-Tirolban szervezhették meg a rendezvényt, hiszen Dél-Tirol sikeres példája a konfliktuskezelésnek és az európai kisebbségvédelemnek, így méltán fontos viszonyítási alap minden európai őshonos kisebbség számára.

A folytatásban az idén fennállásának 30 évét ünneplő, bolzanói/bozeni Eurac Research magán kutatóközpont részéről Josef Prackwieser az immár ötvenéves dél-tiroli autonómia történetét, jelenét mutatta be, Günther Rautz pedig a kisebbségvédelem európai szakaszairól tartott előadást. Ezt követte az európai kisebbségi sajtót tömörítő szakmai szervezet közgyűlése, ennek témája a megújulás volt, hiszen az EURAC égisze alatt alakult MIDAS tavaly volt húszéves, eljött hát a kiértékelés ideje: mi volt jó, mi volt kevésbé sikeres, mi az, amin újítani, változtatni kellene, egyáltalán; az azóta sokat változott világban kellene-e igazítani az eredeti célkitűzéseken, elképzeléseken. A fentiek kapcsán kialakult építő jellegű vita során több jó elképzelés, új tevékenység is körvonalazódott, például a tagok közötti újságírói csereprogram indítása, valamint egy olyan platform létrehozása, amelyen a tagok egymással osztanának meg rendszeresen érdekes tartalmakat, cikkeket.

Délután a résztvevők a társházigazda Dolomiten napilap szerkesztőségét és igen korszerű, további kiadói tevékenységet végző – könyvek, naptárak, stb. – nyomdáját látogatták meg, majd festői környezetben, a dél-tiroli város fölötti hegyekben, egy 14-15. századi kastélyban zajlott a díjkiosztó gálaest.

A helyi hivatalosságok, politikusok, a Trentino autonóm régió képviselőinek körében szervezett eseményen – kisebbségi témákkal foglalkozó tavalyi írásaival, több évtizedes meghatározó újságírói tevékenységével – a kolozsvári Szabadság-napilap politikai publicistája, szerkesztője, Székely Kriszta nyerte el a MIDAS-díjat; laudációt Balázs Bence, a MIDAS döntőbíróságának tagja, a Szabadság főszerkesztő-helyettese mondott, a díjat Slezákné Kovács Edit adta át. A többségi sajtó kisebbségvédelemmel (is) foglalkozó újságírói számára létrehozott Otto von Habsburg-díjat pedig az osztrák Stephan Wabl nyerte el a bécsi Wiener Zeitungban megjelent, a jugoszláviai háború idejéig visszanyúló mostari riportjával; őt Jørgen Møllekær, a MIDAS igazgatótanácsának tagja méltatta, a díjat pedig a díj névadójának lánya, Habsburg Walburga nyújtotta át.

A pénteki zárónapon a közgyűlés Európa minden szegletéből érkezett résztvevői a helyi kultúrával és történelemmel ismerkedtek, de Innsbruckba is ellátogattak, ahol néhány óra erejéig bekapcsolódtak egy igen érdekes kezdeményezés, a minőségi sajtó jelenét és jövőjét firtató, először megrendezett háromnapos Journalismus Fest konferencia rendezvényeibe.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ