Kölcsönös félelem…
Vissza

Kölcsönös félelem…

2018 (eddig) legvisszhangzóbb németországi botránya ahhoz a „fiatalkorú” (ennek a ténynek a szaktudományos rögzítésére sajnos máig nem létezik valóban megbízható kritérium) afgán fiatalemberhez kötődik, aki egy 15 éves (ő valóban az) német lányt gyilkolt meg, akivel korábban szerelmi kapcsolata volt.

Ha német lett volna, a sajtó puszta (Németországban sem példátlan) szentimentális drámáról értekezett volna. Így azonban az eset német-muszlim terroraktussá lépett elő.

A német közvéleményt az eset mélyen megdöbbentette.

A Die Welt című lap (a szóbanforgó döbbenet hatása alatt) a német-afgán kapcsolatok egyik legjelentősebb személyiségét,ReinhardErös afgán-szakértőt interjúvolta meg. Az interjú tartalma engem legalább annyira megdöbbentett, mint maga a gyilkosság. Erös, aki a Bundeswehr (azaz a német hadsereg) egykori katonaorvosa volt, feleségével és öt gyerekével Az afganisztáni gyerekekértnéven sok-sok évvel ezelőtt alapítványt hozott létre. Egyebek közt huszonkilenc iskolát és egy egyetemetalapítottak, melyekben afgán fiúk és lányok tanulhattak együtt.

A Die Welt kérdésére, hogy a hasonló gyilkosságok és erőszaktételek magában Afganisztánban milyen gyakorisággal fordulnak elő, a válasz az volt, hogy szinteegyáltalán.A tettes ugyanis az ottani patriarchális társadalmakban (a többes szám nem véletlen, Afganisztánban 17 nyelvet beszélnek, 17, egymástól gyakran alapvetően különböző közösség él együtt) aligha élhetné meg a másnapot. Ott ugyanis még mindig a vérbosszú törvénye uralkodik.

A Die Welt következő kérdése a nők státusára vonatkozott. Erös úr elmondta, hogy ez a kérdés megint nehezen értelmezhető, hiszen a 17 között van olyan közösség is, melyben egyértelműen a nők dominálnak.

{Tovább olvasható még 893 szó.}
S a nők elleni erőszak? – hangzott a következő kérdés. A válasz ismét meghökkentő volt. Afganisztánban Németországhoz viszonyítva szinte elenyésző a nők elleni agresszió. Azt a férfit, aki bántalmazza a feleségét, az afgán nyilvánosság „gyenge férfinak” tekinti. A férfinak ugyanis az afgán házasságban az asszonyok által is elismert tekintélye van.
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Egyensúly
  Egyensúly
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia
 • Démosz, populusz, nép
  Démosz, populusz, nép
 • Időtényező
  Időtényező
 • Szülőföldem, Székelyföld
  Szülőföldem, Székelyföld
 • Verespatak visszavonva
  Verespatak visszavonva
 • Tanulságok
  Tanulságok

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia javára való kémkedéssel ...
Elveszti a szociális segélyt az a ...
Három év letöltendő Dan Șovának

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ