Kitüntetik Klaus Johannist Németországban
Vissza

Kitüntetik Klaus Johannist Németországban

Franz Josef Strauss-díjjal tünteti ki a németországi Hanns Seidel Alapítvány Klaus Johannis államfőt. Az indoklás szerint Johannis a korrupció elleni harccal, illetve a jogállamiság és a demokrácia megerősítésével szolgált rá a kitüntetésre – tájékoztat a német DPA hírügynökség.

Johannis június másodikán veheti át a kitüntetést Münchenben. Pénzdíj is jár hozzá, 10 000 euró értékben.

„Klaus Johannis mandátuma kezdetétől harcolt a korrupció ellen, elősegítve az igazságszolgáltatás függetlenségét és megerősítve a jogállamiságot és a demokráciát, Romániában pedig tartós javulás tapasztalható” – áll az alapítvány közleményében.

A laudációt Barbara Stamm, a bajor parlament elnöke tartja majd, illetve felszólal a díjátadón Horst Seehofer belügyminiszter, a CSU elnöke, illetve Markus Soeder, Bajorország miniszterelnöke is.

A Franz Josef Strauss díjat, amelyet a politikában, az üzleti életben, a társadalomban, a művészetek és a kultúra terén elért jelentős eredményekért, illetve a béke, a jogállamiság és a demokrácia fenntartásáért ítélnek oda, korábban már megkapta Helmut Kohl volt német kancellár, Orbán Viktor miniszterelnök, George W. Bush volt amerikai elnök, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

A díj névadója Franz Josef Strauss (1915–1988) német államférfi volt, aki a történetírás szerint Bajorországot főként földművelésre alapuló térségből Németország egyik leggazdagabb régiójává fejlesztette.

A Hanns Seidel Alapítvány az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU), illetve annak testvérpártjával, a Bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) áll kapcsolatban. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...
Nem szavaztak a kormányról - a testület ...
A tömegbe hajtott egy autós egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ