Kiszúrt abroncs, zsírral bekent autó: parkolás Kolozsváron...
A megoldás pofonegyszerű: kell egy ház...
A megoldás pofonegyszerű: kell egy ház...
Vissza

Kiszúrt abroncs, zsírral bekent autó: parkolás Kolozsváron...

A kolozsvári parkolási kálváriáról akár regényt is lehetne írni. A belvárosban még csak hagyján, mondhatnánk némi fekete humorral, hiszen ott legalább aki korán kel, parkolóhelyet lel – még ha fizetőset is. Akinek azonban a zsúfolt tömbháznegyedekben van dolga, vagy hétvégén autóval menne ismerőséhez családi látogatásra, bizony alaposan megizzad, mire olyan helyet talál, ahol nyugodtan hagyhatja az autóját arra a 2-3 órára. Bár ez a nyugalom viszonylagos, hiszen sohasem lehetsz elég biztos abban, hogy tényleg nem foglaltad el valaki más helyét. Így aztán ha később csak az autó ablaktörlője van felemelve, az maga a boldogság: sokan csak a dzsungel törvényeit ismerik a kincses város tömbháznegyedeiben, és nem riadnak vissza attól sem, hogy kiszúrják a „vétkes” autó kerekét, összekarcolják az oldalát, vagy bekenjék valamivel a szélvédőt. Megoldás persze lenne a parkolási gondokra, de addig is, amíg lesz, marad az állandó bosszúság.

„A fizetéses parkolóhelyeken kívül csak az ember kreativitásán és merészségén múlik, hol hagyja az autóját” – jellemezte röviden a tömbházak környéki parkolási lehetőségeket B. G. Bérelt parkolóhely esetén a gépjárművezető mentesül attól a bonyolult kérdéstől, hogy hol is hagyja az autóját hazaérve, viszont nem minden autótulajdonos bérel magának helyet, sőt, olyan is van, aki bérelne, csak nincs rá lehetősége. Így számukra marad a kevés szabad parkolóhely, a széles járdaszegély, a szeméttárolók előtti kicsi hely, a kreativitás és a merészség.

– Kijelenthető, hogy mindenki talál magának helyet, ha nem is szépen megszámozottat, de rengeteg a járdaszél, hátul a garázsok között is elég széles az út ahhoz, hogy két autó elférjen, kuka mellett, mögött is lehet hagyni az autót. Rengeteg olyan szomszéd van, aki csak vasárnap nyitja ki garázsa ajtaját, mert aznap esznek savanyúságot a hús mellé, így a garázsok előtt mindig van szabad hely – jellemezte a helyzetet Cs. T., aki egyébként azon szerencsések közé tartozik, akinek van a tömbház előtt fizetett parkolóhelye.

Hogy miért nem olyan egyszerű parkolóhelyet bérelni a tömbháznegyedekben? Hát, ha még lenne is szabad hely, csak azok jogosultak erre, akiknek Kolozsvárra szól a személyi igazolványuk, és csak az abban megjelölt lakcímhez tartozó parkolóhelyeket lehet bérelni. A bérlés további feltétele, hogy a forgalmi engedélyben is ugyanaz a cím szerepeljen, mint a személyi igazolványban. Emiatt azoknak, akik bérelt lakásban laknak – például egyetemisták vagy fiatal munkavállalók, akik még nem tudják, itt maradnak-e hosszútávon –, jóformán egyetlen esélyük van arra, hogy „hivatalosan” bérelt parkolóhelyhez jussanak: megkérni a lakás tulajdonosát, hogy oldja meg a helyzetet. Ha ez nem lehetséges, esetleg feketén lehet a szomszéd helyét, garázsát is bérelni. Ha ez sem jön össze, a kevés ingyenes – és éppen szabad –, sokszor alternatív parkolóhelyekre kell „pályázni”.

– Szabad hely nagyon kevés van, a parkolóhelyek nagy része bérelt, de a környéken, ahol lakom, a garázsokból van a legtöbb. Mivel a lakáshoz „nem tartozik” parkoló – mondja E.S. Kolozsváron tanuló egyetemista –, gyakran nagyon távol kell parkoljak a tömbháztól.

 Mennyire a tied, ha fizetsz érte?

 Kolozsváron elterjedt szokás, ha valaki más parkolóhelyét elfoglalja – legyen az ingyenes hely vagy bérelt –, kiteszi a telefonszámát a kocsiablakba, hogy ha visszajön a parkolóhely „tulajdonosa”, tudja őt értesíteni és szólni, álljon félre. Egyesek már egyenesen öntapadóssal rakják ki a telefonszámukat, mellette a rövid bocsánatkérés.

– Az esetek többségében csak 5 percre szaladnak be valahova, kenyérért, fogadni egy meccsre, vagy valami ehhez hasonló. Általában már előre kikészítve (talán évek óta) ott van a telefonszám a szélvédőjük mögött, rövid bocsánatkéréssel alatta. Telefonálok, elmondom a jól begyakorolt „légy szíves, menj odébb” szöveget, majd türelmesen várok, amíg megjön az autó tulajdonosa, aki általában int egyet, hogy „bocs’ mégegyszer”, és helyet cserélünk – ecsetelte Cs. T., mit tesz akkor, ha valaki elfoglalja a bérelt helyét.

Viszont nem minden esetben orvosolható ilyen egyszerűen a probléma. – Igaz, történt már olyan is, hogy nem volt telefonszám, sem bocsánatkérés, csak elfoglalta a helyem. Ilyen esetben, miután kimérgelődöm magam, választok egy szimpatikus helyet, és a maga rendjén kiteszem az ablakba a kis cetlit, bocsánatkéréssel, vagy anélkül. Volt, hogy én is máshol parkoltam két napig. Amikor egyszer láttam, ki áll a helyemen, heves vitába keveredtünk, merthogy ő állította, ki sem volt írva, hogy fizetős. Pedig de – mesélt tovább Cs. T.

A „nem hivatalos” bérlők

 Azért akad minden tömbház negyedben néhány nem fizetéses hely is, ám gyakran ezeknek is akadnak „bérlőik”, akik azt gondolják, hogy mivel mindig ott hagyják a kocsit esténként, az a parkolóhely már az ő „tulajdonuk”.

– Van két hely a tömbházunk mellett, ami nem is rendes parkoló, csak elfér ott két autó. Az áll oda, aki éppen szabadon kapja. Sajnos, valakik, akik megszokták, hogy ott hagyhatják az autójukat, mindig emelgetik az ablaktörlőket, mintha elfoglaltam volna a helyüket – mesélte Cs. G., majd hozzátette: – A telefonszámom általában kiteszem, de mivel nem fizetős helyen állok meg, az a hely pont ugyanannyira az enyém, mint bárki másé.

Van, hogy csak vasárnap nyílik a garázsajtó, amikor kell a savanyúság az ebédhez

A megkérdezettek mind megegyeztek abban, hogy a más fizetéses helyét nem foglalják el. „Volt már rá alkalom, hogy nem volt más választásom és egy olyan helyre parkoltam, amit bérelnek, természetesen a telefonszámomat mindig kiteszem az ablakba, de ha van rá mód, kerülöm ezt a fajta megoldást, mivel nem nézik jó szemmel a környékbeliek” – mondta el E. S.

– Nem állok be más helyére, vagy nagyon ritkán. Olyankor persze kikerül az ablakba a telefonszám meg a „nagyonbocs”. Én inkább a fa alatt, a szemetes mellett parkolok, mert tudom milyen 8–9 óra munka után hazaérve még helyet keresni –, mesélte hasonló élményeit Cs. T.

Cs. G. ehhez csak annyit fűzött hozzá, ha rossz helyen hagyja a kocsiját, általában felemelik az ablaktörlőit, így ő sem parkol más helyére.

A tulajdonos bosszúja

De mi történik abban az esetben Kolozsváron, ha valakinek mégis elfoglaljuk a helyét? A válaszadók történeteiből kiderült: a helyfoglalókat nem mindenki kezeli olyan türelmesen, mint például Cs. T., és hiába van kitéve a telefonszám, az emberek gyakran inkább a kocsin állnak bosszút.

– Nem messze a tömbházunktól csütörtökönként van piac. Nem vagyok kolozsvári, és akkor költöztünk arra a környékre, így nem tudtam, hogy csütörtökönként a piac környékéről el kell állni a kocsikkal. A költözést követően a hét elejétől ott parkoltam egy nem fizetéses helyen, többször is odamentem, hogy megnézzem, minden rendben van-e, zavarok-e valakit. Aztán a hét közepétől már nem néztem rá a kocsira. Szombaton kellett mennem valahova autóval, és akkor vettem észre, hogy az egész kocsit, az ablakait, mindent, bekenték zsírral. Ez szerintem felháborító, mivel a telefonszámom is ki volt téve, mégsem hívtak, hogy álljak máshova – mesélte E. S..

"Székfoglaló" egy ingyenes helyen...? (Fotók: Rohonyi D. Iván)

Hasonlóan járt N. R., aki fél órára ugrott be barátaihoz. Már este 11 is elmúlt, nem gondolta, hogy a parkolóhely tulaja abban az órában hazajön. Ettől függetlenül a telefonszámot elől-hátul kitette az autóablakba. A rövid látogatás után „kedves” üzenet várta az ablaktörlő mögé szúrva, illetve egy lapos kerék. Először azt hitte, csak leengedték a kereket, így megpróbálta felfújni, ám az többszöri kísérlet után sem akarta visszanyerni eredeti formáját...

 

{Tovább olvasható még 456 szó.}
– Kiszúrta a kerekem, ahelyett, hogy felhívott volna – mondta el N. R. A parkolóhely bérlője persze a „merényletet” követően hetekig nem hagyta saját helyén kocsiját. Savanyúság vagy autó a garázsban? Számos garázst nem használnak ki a környéken, ahol élek: a szemetesek mellett található garázsba legalább két cica fialt be, a szomszéd két garázs
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ