Kirándulás, bringa, túrós puliszka a Kós-túrákon
Vissza

Kirándulás, bringa, túrós puliszka a Kós-túrákon

Hétfőn 13 óráig lehet még jelentkezni az augusztus 18-i, szombati Kós-túrákra. Gyalogosan, illetve biciklin könnyű, közepes vagy nehéz túrákon járhatjuk végig azt a vidéket, amely Kós Károly alkotói hátteréül szolgált. A célban pedig túrós-tejfeles-tepertyűs puliszkával várnak.

Már csak néhány napig él a regisztráció lehetősége az augusztus 18-án sorra kerülő 15. Kós Károly Gyalogos Emlék- és Teljesítménytúrákra és a 4. alkalommal szervezett bringatúrákra. A Kolozsvártól Sztánáig vezető festői úton bebarangolhatjuk azokat a tájakat, amelyek Kós számára az alkotói hátteret jelentették, alkotói egyéniségét formálták, és ahol igazán otthon érezte magát. A 10, 25 és 55 km-es gyalogos túraváltozatok közül a 25 km-esek kiegészültek egy Zsobok–Szentimrei villa rövidítéssel. A 60, 40 és 25 km-es kerékpáros útvonalak mellett újdonság a 35 km-es, amely a 25-ös gyalogtúra útvonalát követi. A túra során az építész Kós Károly pályafutása kezdeti (1907–1914), egyben legizgalmasabb és legtermékenyebb alkotói időszakának három jelentős művét tekinthetjük meg: a Kakasos templomot a kolozsvári rajtnál, illetve a Szentimrei-villát és a Varjúvárat Sztánán, a célnál.

A Gy55-ös túra a Kakasos templomtól indul 6.30–7 óra között, Gy25A a Sztána vasútállomástól 8.30–9.30 óra között, a Gy25B Sztána református templomától 8.45–10 óra között, a Gy10 Sztána vasútállomástól 8.30–9.30 óra között. A Gy25-ös túrákhoz idéntől kapcsolódik egy-egy 20 km-es változat is, amelyek szintideje 1-1 órával rövidebb a 25 km-esnél. Újdonság még a közepes nehézségűnek minősített 35 kilométeres kerékpáros túra, amely a 25 kilométeres gyalogtúra útvonalához kapcsolódik.

A nevezési díj a gyalogtúrák esetében 50 lej, a kerékpáros túrákra 40 lej, EKE-tagok, egyetemisták, nyugdíjasok, 14 évesnél idősebb kiskorúak igazolvány bemutatásával kedvezményben részesülnek, a 14 évesnél fiatalabb gyermekek nevezési díjat nem fizetnek, de részvételük feltételekhez kötött, erről bővebb tájékoztatást találnak a túrák honlapján. A honlap rendkívül részletes tájékoztatással szolgál az indulásról, útvonalakról, a túrák során érintett településekről, részvételi feltételekről, megközelítési lehetőségekről, szintidőkről, arról, hogy a szervezők milyen segítséget biztosítanak a túrázóknak, de a túrák térképeit is letölthetjük, valamint az internetkapcsolat és térerő nélkül is használható okostelefonos GPS-alkalmazást. A túrákat az EKE Kolozsvár 1891 szervezi. Az egyesület a nevezési díjak 5%-át a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel élő gyerekek számára ingyenes élményterápiás táborokat szervező Yuppi Tábormozgalom Egyesületnek ajánlja fel.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Áprilisban jön Murakami Haruki új ...
Ki kerülhet a NATO élére Stoltenberg ...
Még több nyugati fegyverre számít ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ