Kiosztotta díjait a Romániai Filmesek Egyesülete
Vissza

Kiosztotta díjait a Romániai Filmesek Egyesülete

Hétfőn este osztotta ki díjait a Romániai Filmesek Egyesülete (Uniunea Cineaștilor din România – UCIN), a 47. UCIN-gála fődíját Stere Gulea Moromeţii 2 című filmje nyerte el. A romániai filmeseket tömörítő egyesület a 2018-ban készült legjobb romániai rendezéseket díjazta, a gálát a bukaresti Nemzeti Színházban tartották – olvasható az egyesület honlapján.

A hétfő esti eseményen a Moromeţii 2 című filmjéért Stere Gulea rendező és Tudor Giurgiu producer vette át az UCIN Nagydíját és a Filmesek Egyesülete Trófeát. A díj átvételekor Stere Gulea elmondta, nagyon érdekesnek találja, hogy egy ennyire kicsi filmiparnak, mint a romániai, két hazai gálája is legyen – a Gopo- és az UCIN-gála –, ám kifejezetten örül ennek, mert változatosságot jelent.

A Moromeţii 2 további két kategóriában kapott díjat: Horaţiu Mălăele elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Ilie Moromete megformálásáért, míg Cristian Niculescu a legjobb díszletért járó díjjal gazdagodott.

Adina Pintilie Touch me not című, Arany Medve-díjas alkotása kapta a zsűri különdíját. A rendező a díj átvételekor kiemelte: nehéz volt ezt a filmet itthon elkészíteni, így nagyon örül annak, hogy a hazai zsűri is elismeri munkáját, olyan emberek, akiket ő nagyon tisztel.

Adina Pintilie filmje kapta a zsűri különdíját

A legjobb rendezésért járó elismerés Constantin Popescu rendezőhöz került, a Pororoca című filmért, amely megkapta továbbá a legjobb női főszereplő (Iulia Lumînare) és a legjobb filmzenéért (Mihai Bogos és Vincent Arnardi) járó elismeréseket is.

A legjobb forgatókönyvért járó díjat Paul Negoescu kapta, a Povestea unui pierde-vară című alkotásért.

A legjobb mellékszereplőket is díjazták hétfőn: a legjobb női alakításért járó díjat Rodica Negrea kapta (Moon Hotel Kabul című filmben nyújtott alakításáért), míg a legjobb férfi mellekészereplőnek Alexandru Dabija bizonyult („Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”). Radu Jude rendezése a férfi mellékszereplő díja mellett a legjobb vágásért (Cătălin Cristuţiu) járó elismerést is hazavihette.

A legjobb operatőrnek járó díjat Marius Panduru vehette át (În pronunţare). A filmért Mihaela Popescu rendező megkapta az Alexandru Tatos Opera Prima elismerést is.

2018 legjobb dokumentumfilmje Alexandru Mavrodineanu Caisă című rendezése lett, a legjobb fikciós rövidfilmnek Bogdan Mureşanu Cadoul de Crăciun című rendezése, a legjobb animációnak pedig Anca Damian Telefonul című alkotása bizonyult.

A díjazottakról 11 tagú zsűri döntött, amelynek elnöke Cristi Puiu rendező volt.

Hétfő este az UCIN életműdíjait is átadták, idén Doru Ana színésznő, Tedy Necula rendező és Papil Panduru színész munkásságát ismerték el.

(Borítókép: Stere Gulea (bal) és Tudor Giurgiu vette át a Nagydíjat. Fotók: www.ucin.ro


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ