Kioktatta Johannis a kormányfőt külpolitikai kérdésekből (FRISSÍTVE)
Johannis szerint korrekt és lojális együttműködés szükséges
Johannis szerint korrekt és lojális együttműködés szükséges
Vissza

Kioktatta Johannis a kormányfőt külpolitikai kérdésekből (FRISSÍTVE)

Románia külpolitikáját az ország érdekeinek megfelelően kell alakítani, ugyanakkor véget kell vetni az ezzel kapcsolatos belső feszültségeknek, és korrekt, lojális együttműködésre van szükség az állami intézmények között – idézte Klaus Johannist az Agerpres hírügynökség azt követően, hogy az államfő Viorica Dăncilă miniszterelnökkel folytatott kedden egyeztetéseket. A közleményekből azonban nem derül ki, hogy sikerült-e egységes álláspontra helyezkedniük.

Klaus Johannis hétfőn megbeszélésre hívta a kormányfőt, hogy Románia külpolitikájával kapcsolatos sürgős és kiemelten fontos problémákról, többek között Románia izraeli nagykövetségének áthelyezéséről tárgyaljanak. Mint ismeretes, az államfő és a miniszterelnök között feszültséget szült Viorica Dăncilă izraeli, illetve vatikáni látogatása, amelyekről nem egyeztetett Johannissal. Ugyanakkor az államfő már többször is a kormányfő lemondását kérte arra is hivatkozva, hogy elégtelennek tartja az ország gazdasági eredményeit.

Az Államelnöki Hivatal közleménye értelmében a találkozón az elnök rámutatott, hogy Romániának hiteles szereplőnek kell maradnia mind az Amerikai Egyesült Államokkal, mind az Európai Unióval, mind a NATO-val való együttműködésben és más stratégiai partnerségekben is.

Johannis felhívta a figyelmet arra, hogy Románia külpolitikáját szerinte a kiszámíthatóságnak és az állandóságnak kell jellemeznie, illetve létezik néhány olyan alapelv, amelyektől a döntéshozók politikai színezettől függetlenül sohasem távolodtak el. Johannis úgy véli, ennek az egyformán távolságtartó és kiegyensúlyozott hozzáállásnak a megváltoztatása csupán aggodalmat és nyugtalanságot szülne. Az államfő egyben a vonatkozó törvényes előírásokra és az Alkotmányra hivatkozva lojális és korrekt együttműködésre szólította fel az állam intézményeit.

Az Államelnöki Hivatal szerint a tárgyaláson jelen lévő Viorica Dăncilă miniszterelnök, Ana Birchall miniszterelnök-helyettes és Teodor Meleşcanu külügyminiszter is egyetértett azzal, hogy lojális együttműködésre van szükség az intézmények között Románia külpolitikáját illetően.

Johannis ugyanakkor hangsúlyozta, hogy felelősen és megkülönböztetett figyelemmel kell meghozni a fontos külpolitikai döntéseket, amelyek kihatással lehetnek az állampolgárok és a nemzet biztonságára.

Kedd délután kiadott közleményében a kormány azt állította, hogy uniós fellépése a tavaly decemberi EU-csúcs "nyelvezetével és következtetéseivel" állt összhangban, a két egymás mellett élő állam - Izrael és Palesztina - létét elismerő válságkezelés melletti közös elkötelezettségét demonstrálta, és a békefolyamatot veszélyeztető egyoldalú lépések elkerülését célozta. A bukaresti külügyminisztérium már korábban is jelezte, hogy "egyoldalúnak" tartja a kizárólag az amerikai nagykövetség kérdésére összpontosító uniós szövegjavaslatot. A kormány - a korábbi éles támadásoknál diplomatikusabb nyelvezettel - közleményében ismét jelezte: nem fogadja el, hogy az ország külpolitikája kizárólag az államfőre tartozik. Azt is megerősítette: kész együttműködni az elnöki hivatallal abban, hogy Románia kiegyensúlyozott és mérsékelt álláspontra helyezkedjék a közel-keleti kérdésben.Fotó: presidency.ro

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még idén befejezhetik a Tűzoltótorony ...
Sporthírek röviden
Fertőtlenítőszer-forgalmazó: az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte