Kinyírják a Hója-erdőt az ingatlanfejlesztők?
Petícióban kérik, írjunk Bocnak és Suleának!
Petícióban kérik, írjunk Bocnak és Suleának!
Vissza

Kinyírják a Hója-erdőt az ingatlanfejlesztők?

Újabb ingatlanprojekt fenyegeti a Hója-erdőt, amely több száz lakást építene a Donát út végén, az erdő szélén – figyelmeztet Kolozsvár „szolgálatos” környezetvédő aktivistája, Adrian Dohotaru független parlamenti képviselő, aki arra kéri Szászfenes polgármesterét, ne engedélyezze a tervezetet. A lakosságot pedig arra: írja alá a petíciót és küldjön tiltakozó smst Emil Bocnak és Horia Suleának.

– Ez valóságos katasztrófa, két hektárnyi erdőt és növényzetet letaroltak Szászfenes polgármestere, Horia Sulea és egyes ingatlanbefektetők hibájából. Többezer ember költözhet ide, ha a projektet engedélyezik. A Donat út gyakorlatilag eldugul, az erdő jelentős része tönkremegy az itt kialakuló antropogén terhelés miatt. Egy újabb gettó fog kialakulni, közterek nélkül, óvodák, iskolák, járdák nélkül – mondja a Facebook-oldalán elérhető, helyszínen készült videójában a képviselő. Ugyanakkor közösségi oldalon közzétett posztjában közli Horia Sulea polgármesternek a Szászfenesi Polgármesteri Hivatal honlapján közzétett mobilszámát és e-mail címét, valamint Emil Boc polgármester e-mail címét arra kérve a témára érzékeny civileket, küldjenek üzeneteket az elöljáróknak.

Már több mint tízezren aláírták az egy évvel ezelőtt indított online petíciót, amely akkor a Hója-erdőben zajló tömeges favágások ellen tiltakozott. A kezdeményezés a napokban újabb adalékkal egészült ki, ugyanis a petíciót kezdeményező szervezetek szerint egy engedélyeztetés alatt álló újabb építkezési terv további erdőpusztítást okoz.

– Ha a két hektárnyi kiirtott erdő- és növényzet nem is képezi az erdőalap részét, az erdő folytatásában levő terület Kolozsvár és Szászfenes zöld tüdejeként működik. Már megtörtént az urbanisztikai katasztrófa a Donáton néhány száz méterrel lennebb, nem akarjuk teljesen elzárni a Donát utat további többezer, ide költöző új lakóval – vélekedett Adrian Dohotaru, ugyanakkor Kolozsvár polgármesterén számonkéri, hogy az aktivisták petíciója nyomán a város legnagyobb erdőparkjának kialakítását ígérte a Hója-kisbácsi erdő környékén. A képviselő pontosít: nem elégséges egy erdőpark csak néhány tucatnyi hektáron, arra van szükség, hogy az egész Hója-kisbácsi erdőt felölelő, többszáz hektáron alakítsák ki.

– Kolozsvár és a környező községek önkormányzatainak, az Erdőgazdálkodási Igazgatóságnak, a Kolozs Megyei Tanácsnak, az erdők tulajdonosainak, környezetvédőknek és civileknek adminisztratív szerepet betöltő erdőegyesületet kellene létrehozniuk, amely konzerválja az erdőt, megállítja a fakitermelést és az ingatlanbefektetéseket az erdő közelében – írja Facebook-bejegyzésében a képviselő.

A Kolozsvár nyugati kijáratánál az elviselhetetlenségig fokozódott, szinte folyamatos forgalmi dugót néhány évvel ezelőtt úgy próbálták enyhíteni, hogy a Donát utat a Hajtás-völgyén át Szászfenesig meghosszabbították, aszfaltozták. Egy darabig alig elegendő szélességű úton kétsávos forgalom zajlik, helyenként az út annyira beszűkül, hogy csak akkor férnek el egymás mellett a járművek, ha egyikük megvárja, míg a szembejövő elhalad. Járda egész egyszerűen nem létezik, csúcsidőben gyakorlatilag életveszélyes lehet itt gyalogosan közlekedni, pedig a régió sűrűn lakott. A Hajtás-völgyében felépült tömbházak között haladó műúton egy kishíd térdmagasságú betonpereme is hasonló helyzetet teremt: biztonságosan csak nagyon alacsony sebességgel közlekedő kisebb autók haladhatnak el egymás mellett. Később, a mezőn a forgalom két keskeny csíkra kettéválik, fent Szászfenes felé, a Szamoshoz közelebbi alsó úton pedig Kolozsvár irányába halad a forgalom. Bár a Kolozsvárra naponta ingázó szászfenesi lakosság időközben folyamatosan nagy léptékben növekedett, az új útvonal kétségtelenül enyhítette az E60-ason zajló forgalmat, de jó ideje már mindkét útvonal túlzsúfolt, csúcsidőben (napi 5–7 óra erejéig) folyamatos autósorok araszolnak Szászfenes és Kolozsvár között, szinte autópályává változtatva a nem is olyan régen még nyugalmas Donát utat.

Egy újabb gettó lesz itt, közterek, óvodák, iskolák, járdák nélkül (Részlet a képviselő videójából)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ