Kilencedszer szerveznek Hungarikum Napokat Nagyszebenben
Vissza

Kilencedszer szerveznek Hungarikum Napokat Nagyszebenben

A Nagyszeben HÍD Egyesület a Hungarikum Napok megszervezésével nemzeti értékeink bemutatását és ápolását szolgálja, miközben kulturált kikapcsolódási lehetőséget biztosít közösségének és a rendezvényre látogatóknak. A családbarát fesztivál 2018-ban is gazdag programkínálattal várja vendégeit. Idén sem maradnak el a szabadtéri- és gyermekműsorok, kiállítás megnyitók, de lesz főzőverseny és kézművesek vására is. Két új kategóriában lehet a szombati főzőversenyre nevezni: újraértelmezett gulyással és más magyar, bográcsban elkészített étellel. Vasárnap, Csányi Sándor Magyarország „gulyáskirályának” irányításával a tavalyi Óriásgulyásnál nagyobb adag elkészítését tervezik.

Az idei Hungarikum Napok 2018. július 5-én, csütörtökön 15 órakor Szegedi Aliz Torella Szebeni arcok – organikus portrék című kiállítás megnyitójával kezdődik az Astra Multikulturális Pavilon alagsorában. Szegedi-Kosza Torella Alice két-háromévente megszervezett kiállításaival ébren tartja a kapcsolatot a helyi közösséggel, Nagyszebennel. Magyarországon él és alkot, de a világ számtalan országában kiállított már, Nagyszebenbe Liszabonból érkezik, majd Franciaországba utazik tovább. A kiállítás, amelyet kimondottan erre az alkalomra készít, szubjektív tisztelgés olyan személyiségek előtt, akik előrébb vitték Szeben hírnevét, főleg kulturális téren.

19 órakor Kovács Géza Erdélyi városok – Nagyszeben című átfogó, Szeben városát bemutató útikalauzát mutatják be a Habitus Könyvesboltban. 20 órakor Takács Gyöngyi idegenvezetése kezdődik Nagyszeben, egy csodálatos erdélyi város címmel. Indulás a Habitus Könyvesbolttól.

2018. július 6-án, pénteken 15 órakor nyitják meg a Kézművesek utcáját az Astra Falumúzeumban, ezt követi ugyanitt a Gasztroturisztikai tér megnyitója 15.30 órakor. A térben bemutatkozik Nyíregyháza, Szolnok, Pécs, Kecel, Háromszék térsége. 16 órakor  Petrla Ferenc (Señor) kiállítását nyitják meg a Református Templom Galériában.  A művészt méltatja Széman Péter, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke.A mindenki által csak „Señor”- ként ismert művész Rétén született 1951-ben. Az alapiskolát Rétén és Szencen végezte, majd a pozsonyi magyar gimnáziumban érettségizett. Zebegényben, és a Szentendrei Szabadegyetemen fejlesztette magát. Rendszeres résztevője a nyárasdi, pati, izsai, pozsonyeperjesi, a franciaországi Touvres-i és a nagymegyeri művésztelepeknek. Festményei rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi egyéni és közös tárlatokon; például Prága, Pozsony, Budapest, Komárom, Bécs, Dunaszerdahely, Szenc, Tuvres Brignoles kiállítótereiben. Legutóbb a Touvres-i nemzetközi Sympóziumon vett részt, valamint a Kőszegi Nemzetközi Bienálén (2017) és Nagykátán.

17 órakor az Erdődy Kamarazenekar Kastélyok Zenéje című koncertje kezdődik a Szent János templomban (az Erasmus mellett). Az Erdődy Kamarazenekart 1994-ben alapította Szefcsik Zsolt, a Budapesti Fesztiválzenekar hegedűművésze, vezető budapesti szimfónikus zenekarok fiatal zenészeiből. Az együttes célkitűzése a hagyományos kamarazenei repertoár bővítése XVIII-XIX. századi kevésbé ismert magyar szerzők műveivel. Jelentőségük, hogy hazai és nemzetközi kottatárakban végzett kutatások révén megalakulásuk óta közel húsz magyarországi zeneszerző csaknem száz, eddig ismeretlen művét mutatták be nagy sikerrel. 

18:30 órakor ugyanitt Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola Az erdélyi főúri konyha titkai című recepteskönyvét  mutatják be. Meghívott: Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője. Bornemissza Elmerné Szilvássy Karolát többen elítélték öntörvényű természete miatt, míg sokan éppen különcségéért csodálták. Olyan nő volt, akit nem lehetett figyelmen kívül hagyni, szenvedélyesen tudott gyűlölni és szeretni, és amint kivételes receptjei is tanúsítják, főzni.  

2018. július 7-én, szombaton szabadtéri programokat szerveznek az Astra Falumúzeumban. 9 órakor megnyitják az eseményt, 10-14 óra között pedig főzés, tánc és muzsika, művészeti bemutatók és vásár, gyermekműsorok, játék, íjazás, kóstolók, koncertek között válogathatnak a kilátogatók. 14 órakor gulyáskóstoló kezdődik, ugyanekkor a zsűrizést és díjazást is megejtik. Érdekesség, hogy a Nagyszebeni Református Nőszövetség tagjai uborkalevest és desszertet készít Szilvássy Carola receptje szerint.

A szervezők Kovászna Megye Tanácsának és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásának köszönhetik, hogy idén sem hiányzik a népzene és a néptánc a rendezvényről, nem mellesleg a gyermekműsor és kézművesek jelenléte is az együttműködés eredménye. Szebenben lép fel Virág Imola és Virág Endre a Háromszék Táncegyüttes táncosa, Stekbauer-Hanzi Réka és Kisgyörgy Máté a Százlábú Néptáncegyüttes táncosa. Műsoron: felcsíki-, mezőségi-, kalotaszegi és szatmári táncok.  Stekbauer-Hanzi Réka moldvai-, mezőségi-, küküllőmenti dalok énekel majd, a közönségnek pedig moldvai és felcsíki táncokat tanítanak.  

A  gyermekműsorok felelőse ezúttal a Paprika Jancsi Egyesület.

A Folker együttes tagjai az idei muzsikafelelősök. Egyénenként és csapatban is több éve foglalkoznak a magyar néphagyomány értékeivel, népzenével, néptánccal, népi énekléssel és oktatással. Az együttes 2001-től működik Folker néven, rendszeresen muzsikálnak a sepsiszentgyörgyi gyermek- és felnőtt táncházakban, az erdélyi nyári népzene és néptánc táborokban, számos rendezvényen, fesztiválon, táncháztalálkozón léptek fel, úgy Erdély különböző városaiban, mint Magyarországon, a Vajdaságban, vagy Nyugat-Európában. Különböző színházi produkciókban szerepeltek, kiállítás megnyitókon vettek részt, filmekhez szereztek zenét.

Kézműves sört és borokat is lehet majd kóstolni a falumúzeumban. 

15 órakor a Góbé Zenekar koncertje zárja a szabadtéri programot. A Góbé 2007 novemberében alakult Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatták klasszikus és népzenei tanulmányaikat. A zenekar a tradicionális népzenei vonal mellett más zenei irányokba is kitekint, saját élményeiből és környezetéből táplálkozva. Feltett szándéka, hogy a népzene, mint többnemzetiségű kultúrkincs a hazai és nemzetközi könnyűzenei paletta szerves részévé váljon. A zenekar épp annyira aktívan és lelkesen muzsikál táncházakban, folklóreseményeken, mint könnyűzenei fesztiválokon. Célja, hogy divatba hozza a népzenét, új, mindenki számára élvezhető, közérthető formában, átlépve a stílusok és kategóriák szabta határokon.

2018. július 8-án, vasárnap folytatódnak a szabadtéri programok az Astra Falumúzeumban. Csányi Sándor Magyarország „gulyáskirályának”  irányításával főzik az óriásgulyást 16 óráig. A jurtaépítés reggel 9 óra körül kezdődik, majd íjászattal egybekötött bemutatókat tart a meghívott Kalibáskő Erdélyi Egyesület. Vasárnap is lehet nézelődni a Kézművesek utcájában, a Gasztroturisztikai térben, de lesz KönyvTuri az EMKISZ – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezetének köszönhetően, valamint sör- és borkóstoló is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Októbertől újraindul az Iskola ...
Kolozs megye: 25 diák és 12 pedagógus ...
Húsz guggolásért „egészségjegy” váltható

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ