Kilenc év letöltendő börtönre ítélték Radu Mazărét
Konstanca egykori polgármesterét madagaszkári számüzetésben érte a hír
Konstanca egykori polgármesterét madagaszkári számüzetésben érte a hír
Vissza

Kilenc év letöltendő börtönre ítélték Radu Mazărét

Súlyos börtönbüntetéssekkel zárult a mamaiai ingatlan-visszaszolgáltatások ügyében tíz éve kezdődött korrupciós per, amelyben a fővádlottat, Radu Mazărét, Konstanca város egykori extravagáns polgármesterét kilenc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

A péntek hajnalban közzétett jogerős ítélet nemcsak Mazăre, hanem az ügy többi 36 vádlottja esetében is sokkal súlyosabb a 2017-ben a bukaresti táblabíróságon hozott alapfokú ítéletnél. Mazăre akkor négy év felfüggesztett szabadságvesztést kapott, Cristian Borceát, a Dinamo futballklub egykori főrészvényesét pedig - aki több mint négy év után frissen szabadult egy adócsalásért kiszabott börtönbüntetésből - most ötéves szabadságvesztésre ítélték, pedig ebben az ügyben az alapfokú ítéletben még felmentették.

Cristian Borcea is mehet vissza a börtönbe

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádirata szerint az akkori konstancai polgármester részvételével létrejött bűnszövetkezet 2002 és 2005 között mintegy 114 millió euróval károsította meg a volt tulajdonosokat és az államot a Mamaia területén található csaknem 100 hektárnyi belterület illegális magánkézbe juttatásával.

Borcea pénteken önként jelentkezett a rendőrségen, hogy újra börtönbe vonuljon, Mazăre ellen azonban nemzetközi elfogatóparancs kiadására készül a konstancai rendőrség, mivel 2017 végén külföldre menekült, állítólag Madagaszkáron kért politikai menedékjogot.

Mazăre, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával 15 évig volt Konstanca polgármestere, néhány éve még mindennapos szereplője volt a bulvármédiának. A 300 ezer lakosú tengerparti város egykori vezetője előszeretettel mutatkozott alulöltözött hölgyek társaságában, rendszeres vendég volt a brazíliai Rio de Janeiro karneválján, illetve Konstanca éjszakai szórakozóhelyein, 2009 júliusában pedig azzal keltett felháborodást, hogy egy divatbemutatón náci egyenruhában pózolt. 

A volt polgármester ellen több más korrupciós ügyben is vádat emelt a DNA.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Essig József: nagy közös fotókiállítást ...
VIDEÓ - Tombolnak a Celtic szurkolói
VIDEÓ - Megnyitották Essig Józsefnek a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ